Portal 072info

DANAS JE BADNJI DAN: Velika sreća uoči dana Hristovog rođenja

Danas je Badnji dan, praznik koji se proslavlja dan uoči pravoslavnog Božića i predstavlja zadnji i najstrožiji dan božićnog posta, kao i veliku sreću jer prethodi danu Hristovog rođenja.

Badnji dan je naziv dobio po grani hrasta – badnjaku koji se na taj dan siječe, unosi u kuću i pali. Ovaj običаj se vezuje zа betlehemske pаstire. Oni su, nа znаk Zvijezde dа se rodio Hristos Spаsitelj, posijekli grаne badnjaka i ponijeli ih u pećinu dа nаlože vаtru i ugriju Hristа i njegovu mаjku.

Trpeza na Badnji dan je isključivo posna i najčešće se spremaju riba, podvarak i prebranac ili tučeni pasulj, uz kupus ili krompir salatu. Sredina stola se tradicionalno ukrašava pletenom korpom punom žitarica i suvog voća.

Na Badnje veče, domaćin kuće sa sinovima unosi badnjak, slamu i pečenicu. Slama se posipa po čitavoj kući, a naročito tamo gdje će se služiti večera. Badnjak se polaže na ognjište, pa se pali svijeća i ukućani jedni drugima čestitaju praznik, očitaju molitvu, nakon čega se večera. Vjeruje se da na ovaj dan ili veče treba vratiti sve pozajmljeno i pomiriti se sa svima sa kojima ste bili u zavadi, kako bi cijela naredna godina protekla u miru i slozi. U gradovima je običaj malo izmijenjen, pa ljudi, okupljeni u crkvenim portama, zajedno pale badnjake i pjevaju pravoslavne pjesme.

Jedan od običaja je i da svaki ukućanin razbije orah da vidi kakva mu je sreća te godine. Ako je jezgro oraha zdravo, biće dobra godina.

Narodna meteorologija kaže: “Ako na Badnji dan bude oblačno – biće rodna godina. Ako se na badnjaku nakupi dosta pepela, zima će biti jaka s puno snijega. Ukoliko varnice iz badnjaka iskaču same, bez džaranja po vatri, biće dosta meda. Ako na Božić padne kiša, sve što se posadi i posije primiće se i godina će biti rodna.“

Božić je najveseliji pravoslavni praznik i slavi se tri dana. Božićno jutro počinje tako što se, od rane zore, čuju zvona iz svih pravoslavnih hramova; oblači se svečana odjeća i odlazi u crkvu na Božićnu liturgiju; ljudi se pozdravljaju i otpozdravljaju riječima „Hristos se rodi“ i „Vaistinu se rodi“.

Božića je najznačajniji i najbogatiji običajima. Postoji vjerovanje da je dobro za Božić započeti neki posao, jer bi ukućani i domaćinstvo bili napredni i bogati tokom čitave godine. Započinjanje posla bilo je simbolično, a posebno se počinjao posao koji prethodne godine nije išao od ruke ne bi li od Božića krenulo na bolje.

Prva osoba koja uđe u kuću na Božić jeste položajnik – prijatelj kuće koji treba da kući i njenim ukućanima obezbijedi zdravlje, sreću, blagostanje i mir. Simbolički, položajnik predstavlja tri mudraca koji su pratili zvijezdu sa Istoka i koji su Hrista na rođenju darovali tamjanom, zlatom i mirisom. Tim povodom, postoji čitav niz rituala koje položajnik obavlja kako bi osigurao sve gore navedeno: otvara vrata od peći ili šporeta, džara vatru izgovarajući brojalicu: „Koliko varnica toliko srećica, koliko varnica toliko parica“, prizivajući tako blagostanje za dom u koji je došao. Nakon izvršene dužnosti, domaćica ga daruje prigodnim poklonom.

Nekad se vjerovalo da će mladić i devojka koji prespavaju na božićnoj slami tu noć sanjati osobu za koju će se udati, odnosno oženiti.

U rano božićno jutro, domaćica pravi česnicu – pogaču u koju umijesi novčić, odozgo se izbocka grančicom badnjaka i ispeče. Ranije se u česnicu stavljalo i sjeme drena – za zdravlje, sjeme pasulja, kukuruza, pšenice i dijelovi badnjaka. Česnica predstavlja slavski kolač na Božić i kada je pečena, iznosi se za sto, okreće se kao slavski kolač, preliva vinom i na kraju lomi na onoliko dijelova koliko ima ukućana. Vjeruje se da će onaj ko dobije dio s novčićem biti srećan tokom čitave godine.

Običaj je da se na Božić nigdje ne ide u goste, jer su naredna dva dana tome namijenjena, već da porodica taj praznik provodi na okupu.

federalna.ba

Podijelite članak

Počitajte još

Veličanstvene životinje kojih uskoro neće biti zbog nas

Redakcija

SEKS SKANDAL: Ruski patrijarh smijenio dvojicu episkopa zbog sudjelovanja u homoseksualnim orgijama

Redakcija

Troje mrtvih u napadu u Francuskoj!

Redakcija

Trebate odmrznuti meso? Ovo su tri najsigurnija načina

Redakcija

SIPA i Tužilaštvo BiH ušli i u KCUS: Zašto je Solak KCUS-u platio 900.000 maraka?!

Redakcija

Najavljen probni let prvog aviona sa električnim pogonom

Redakcija

Niste ni svjesne šta ga usrećuje: Muškarci obožavaju ženski orgazam zbog ovih pet razloga

Redakcija

Čampara otvorio srce: Iako bira podobne i manje pametne, ja više volim Bakira nego on mene!

Redakcija

Četiri načina na koja vas soda bikarbona može proljepšati

Redakcija

Otkriveno gdje bi mogle biti sakrivene desetine tona nacističkog zlata

Redakcija

Poznat datum novog pokušaja: Odgođeno istorijsko lansiranje NASA-e i SpaceX-a

Redakcija

GRAS u problemima, nemaju vozača

Redakcija

Muškarac koji je bio žena trudan je s manekenkom koja je bila muškarac (FOTO)

Redakcija

Tužilaštvo BiH provjerava navode o lažnim vizama za Iračane i Pakistance

Redakcija

Najpopularnija prezimena: U Americi je to Smith, u Hrvatskoj Horvat, a u BiH?

Redakcija

Štab uputio prijedlog Vladi FBiH o prestanku stanja nesreće

Redakcija

Mršavljenje hodanjem: Sedam zakona skidanja kilograma bez teretane

072info

Smijenili reisa nakon što je oženio 50 godina mlađu ženu?

Redakcija

Borovnice, grožđe i kafa pomažu očuvanju zdravlja jetre

072info

Simon Cowell mnoge iznenadio priznanjem: Ne koristim ga tri godine i uživam

Redakcija