Portal 072info

Danas je Dan poreske slobode BiH, građani više od šest mjeseci radili “za poreze”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bh. društvo do danas je radilo kako bi platilo ovogodišnje poreze – PDV, akcize, putarina, doprinose za penziono, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, poreza na dohodak i dobit i druge, pa od danas radimo za sebe i svoje potrebe. Centar za politike i upravljanje čestitalo je svim građanima BiH Dan poreske slobode.

“Ove godine su građani BiH radili za plaćanje poreze 161 dan, dok su 2018. godine radili 162 dana (Dan poreske slobode je padao na 11. juni), a 2017. godine su radili 152 dana (Dan poreske slobode je padao na 2. juni). Zbog veće ekonomske aktivnosti i povećane kontrole, u prethodnoj godini je poboljšana naplata poreza, te je iznos svih naplaćenih poreza bio viši u odnosu na 2017. godinu. Ipak, veća ekonomska aktivnost je rezultirala rastom BDP-a, što je uticalo na to da porezni teret ostane na istom nivou”, saopćeno je iz Centra za politike i upravljanje.

Povodom ovog dana predstavili su ažuriranu platformu www.mojporez.ba na kojoj možete izračunati vaš lični Dan poreske slobode – dan kada prestajete raditi za plaćanje poreza, a počinjete raditi za sebe. Zbog kompleksnog poreskog sistema i složene administrativne strukture državnog aparata, prikupljanje i utrošak poreza građanima su slabo razumljivi. Ovaj alat korisniku omogućava da na osnovu sopstvenih primanja i potrošačkih navika sazna koliko poreza plaća na godišnjem i mjesečnom nivou, po kojim osnovama, te na šta se tačno troši novac koji uplaćuje u budžete. Dan poreske slobode za prosječnog radnika u BiH je tek za mjesec i po dana.

“Građani BiH trebaju biti svjesni da kroz poreze i doprinose plaćaju javne usluge (penzije, zdravstvo, obrazovanje, infrastrukturu, administraciju, odbranu, javni red i sigurnost, socijalnu zaštitu…) i informisani o iznosu novca koji na mjesečnom i godišnjem nivou izdvajaju u te svrhe. Primjera radi, u 2018. godini najviše poreskog novca je potrošeno na penzije i socijalnu zaštitu, zdravstvo, te opće javne usluge, a tačan iznos potrošen na pojedinačne javne funkcije, kao i iznos skupljenih poreznih sredstava se može pronaći na www.mojporez.ba. Na ovaj način platforma ima i edukativnu ulogu, jer će građani i građanke nakon korištenja platforme znati koliko svog novca izdvajaju za pojedinačne javne usluge, a na osnovu čega mogu donijeti svoj sud o zadovoljstvu za pružene javne usluge”, navodi se u saopćenju.

Platformu www.mojporez.ba su kreirali Centar za politike i upravljanje i U.G. Zašto ne u saradnji sa Centre for International Private Enterprise i Lithuanian Free Market Institute.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME