Portal 072info

Danas Međunarodni dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10.decembra. Na taj datum 1948. godine proglašena je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima na temelju koje su svim ljudima priznata prava na život, slobodu, sigurnost bez ikakvih razlika.

U našoj zemlji Međunarodni dan ljudskih prava smatra se posebno važnim. Pravo porodica da saznaju za sudbinu nestalih članova porodice i rodbine, njihovo boravište/prebivalište ako su živi. Ukoliko su mrtvi, jedno od osnovih ljudskih prava koje je garantirano brojim međunarodnim konvencijama i Zakonom o nestalim osobama Bosne i Hercegovine je pravo da saznaju okolnosti, uzrok smrti i mjesto ukopa, ukoliko je takvo mjesto poznato i da dobiju posmrtne ostatke.

Nakon rata do danas na području Bosne i Hercegovine pronađeno je i ekshumirano više od 25.000 posmrtnih ostataka osoba koje su nestale usljed ratnih dešavanja, odnosno usljed zločina protiv čovječnosti i kršenja ljudskih prava.

Više od 22.500 žrtava je identificirano i predato obiteljima kako bi ih dostojanstveno ukopale.

Iako je proces traženja nestalih osoba u našoj zemlji od relevantnih svjetskih institucija ocijenjen kao veoma uspješan ipak u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za najmanje 7.000 nestalih osoba.

– Pitanje nestalih osoba sigurno je jedno od najvažnijih humanitarnih pitanja u našoj zemlji i pred nama je veoma važan, ali i težak zadatak. Kako vrijeme odmiče smanjuje se broj i pouzdanost informacija o potencijalnim lokacijama pojedinačnih i  masovnih grobnica. Pozivamo i apelujemo na one koji imaju pouzdanu informaciju o lokaciji potencijalnih grobnica da se jave Institutu za nestale osobe BiH. Očekujemo angažman svih institucija i cjelokupnog bosanskohercegovačkog društva da pruže potporu Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine – kazao je predsjedavajući Kolegija direktora Marko Jurišić.

Informaciju o potencijalnim grobnicama mogu se anonimno javiti na broj telefona koji je potpuno besplatan za pozivaoca 080 02 01 07.

– Problem nestalih osoba nije samo problem njihovih obitelji, to je problem države koja se kroz institucije mora aktivno uključiti u rješavanje ovog veoma važnog pitanja – navodi u saopćenju za javnost predsjedavajući Kolegija direktora. 

Podijelite članak
  • 3
    Shares