AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Meteorolozi za danas najavljuju sunčano i toplo vrijeme. U Bosni i Hercegovini bi se temperatura mogla popeti i do 36 stepeni, uz pokoji popodnevni pljusak.

Velike vrućine očekuju se i ostalim zemljama regije pa stručnjaci upozoravaju građane na oprez jer izlaganje viskim temperaturama i suncu može ozbiljno ugroziti zdravlje ljudi.

Izbjegavanje boravka na otvorenom prostoru i izlaganja suncu u najtoplijem dijelu dana i uzimanje dosta tečnosti, savjeti su portparola beogradske Hitne pomoći dr Nade Macure građanima zbog veoma toplog vremena koje se danas očekuje u Srbiji.

Dr Macura, koja je inače kardiolog, savjetuje da bi starije osobe i hronični bolesnici trebali da ostanu u kući u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, i da bi posebno osobe koje imaju problem sa moždanom cirkulacijom trebalo da se klone direktnog sunčevog zračenja.

Hipertoničarima je preporučila da prekontrolišu arterijski krvni pritisak i da je potrebno čuvati se sunčanice i toplotnog udara. Dr Macura je savjetovala uzimanje napitaka, vode, sokova, vitamina i lagane ishrane, nošenje lake odjeće i upozorila da, zbog hladne vode, još nije vrijeme za kupanje na otvorenom prostoru.

Oni koji izlaze iz kuća trebali bi nositi kačket ili šešir kako bi se zaštitili od direktnog sunčevog zračenja, a neophodno je zaštititi i kožu od visokog indeksa zračenja.

Potrebno je čuvati se ujeda insekata, ne šetati po nepokošenoj travi i rashlađivati prostorije u kojima se boravi, savjeti su ljekara.

cazin.net