Danska, Argentina, Njemačka: Na kakve se sve načine odgajaju djeca u svijetu

Screenshot 8 26
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Stilovi roditeljstva se razlikuju od zemlje do zemlje, a neka pravila su za nas potpuno neshvatljiva.

Vaspitni stil predstavlja način na koji roditelj vaspitava djecu, i to se umnogome razlikuje od zemlje do zemlje. Ono što nama može biti potpuno čudno, u nekim zemljama je potpuno normalno.

Za nas je, recimo, nezamislivo ono što se dešava u Norveškoj – da djeca dremaju napolju u kolicima, čak i na temperaturama nižim od nule.

U toj zemlji, kad dijete napuni godinu dana, počinje da ide u takozvanu dječju baštu, neku vrstu državnog subvencionisanog dnevnog boravka za djecu.

Roditelji plaćaju nekoliko stotina eura mesečno, a o njihovoj djeci se brinu od osam do 17 sati. Tu djeca najviše vremena provode napolju, bez obzira na temperaturu.

Slično je i u Danskoj, gdje djeca ostaju ispred radnji dok roditelji kupuju ili večeraju, jer smatraju da je za djecu važnije da budu na svježem vazduhu.

U svim drugim dijelovima svijeta tako nešto je nezamislivo. Jedan danski par je čak bio uhapšen u SAD jer je svoju bebu ostavio napolju, dok su oni naručivali hranu.

Francuska djeca su naučena da jedu sve, nema biranja i nema grickalica. Jede se u tačno određeno vrijeme, i djeca jedu sve što jedu i odrasli.

Španskim porodicama je važno da dijete učestvuje u svim porodičnim dešavanjima, pa im zato nije strogo određeno vrijeme odlaska u krevet. Jednostavno, djeca se puštaju da spavaju onda kada im se spava, bez obzira na vrijeme. Isto važi i za Argentinu.

Japanski roditelji vrlo rano počinju da uče djecu da budu samostalna, pa nisu rijetki slučajevi da se sedmogodišnjaci sami voze podzemnom željeznicom.

Vijetnamski roditelji dosta rano počinju da navikavaju svoje bebe na nošu i primjenjuju jednu neobičnu metodu: bebe se uče da obavljaju nuždu na zvuk zvižduka. Isto to rade i Kinezi.

Kad primijete da beba počinje da mokri, oni ispuštaju zvižduk i beba vrlo brzo počne da povezuje te dvije stvari. Valjda su tako nastale i noše koje sviraju.

Ova metoda daje rezultate, pošto vijetnamske bebe već sa devet mjeseci prestaju da nose pelene.

Mame iz naroda Kisi u Keniji izbjegavaju da gledaju svoje bebe u oči i da im tepaju dok one guguču. Mame iz ovog plemena djecu nose svuda sa sobom, ali kada beba guguče, mama okreće glavu na drugu stranu.

Smatra se da se kontakt očima odlikuje velikom snagom, i to je kao da bebi kažete: „Ti si glavni“, a oni tu poruku ne žele da pošalju svojoj djeci. Istraživači kažu da djeca iz plemena Kisi zbog toga traže manje pažnje.

Na polinezijskim ostrvima mama brine o bebi godinu dana, a potom prepušta drugoj djeci da brinu o njoj. Djeca predškolskog uzrasta brinu o mališanima, koji su prilično samostalni i uče od starije djece.

Kod naroda Aka u Africi nije bitno ko je mama a ko tata. Uloge se često zamijene, pa tako mama ide u lov a tata brine o djeci. I to nikome nimalo ne smeta.