Danski ultradesničar planirao spaliti Kur’an u Britaniji pa dobio zabranu ulaska u zemlju

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Danskom ultradesničarskom političaru zabranjen je ulazak u Veliku Britaniju nakon što je najavio da će zapaliti primjerak Kur’ana u Wakefieldu.

Ministar sigurnosti Tom Tugendhat rekao je da je Rasmus Paludan, utemeljitelj antiislamske stranke Stram Kurs, dodan na britansku listu za nadzor. Paludan je rekao da planira spaliti Kur’an na javnom trgu u gradu West Yorkshire ove sedmice.

Do inicjative je došao nakon što su četiri učenika u školi Wakefield suspendovana zbog oštećenja primjerka Kur’ana. U videu objavljenom na Twitteru u nedjelju, Paludan je rekao da će otputovati u grad kako bi “uzvratio” protiv “nedemokratskih snaga”.

Tvrdio je da namjerava spaliti Kur’an u srijedu kako bi se poklopilo s početkom Ramazana. Gospodin Paludan održao je nekoliko prethodnih demonstracija u kojima je spaljivana sveta knjiga za muslimane, a neki su doveli do nasilnih protudemonstracija.

U januaru je zapalio primjerak Kur’ana ispred turske ambasade u Štokholmu. Taj čin je postao dio diplomatskog spora između Turske i Švedske, pri čemu Turska sada blokira zahtjev Švedske za članstvo u NATO-u.

Ministar sigurnosti ispričao je Donjem domu parlamenta o svojoj intervenciji nakon što je , u ponedjeljak izrazio zabrinutost zbog mogućeg posjeta gospodina Paludana.

“Ekstremno desničarski islamofobni danski političar Rasmus Paludan rekao je da će putovati iz Danske u Wakefield s jedinom svrhom spaljivanja Kur’ana na javnom mjestu. Paludan je ranije bio u zatvoru u Danskoj zbog svojih izjava pune mržnje i rasizma. On je opasan čovjek kojeg ne bi trebalo pustiti u ovu zemlju, kazao je Simon Lightwood, laburistički zastupnik Wakefielda.

Iz britanskog ministarstva sigurnosti ubrzo je stigao odgovor da će se Paludanu zabraniti dolazak u Britaniju te da “njegovo putovanje ne bi bilo pogodno za javno dobro”.

Klix.ba