Portal 072info

Debata o efektima Reformske agende u ZDK-u

Centri civilnih inicijativa organizirali su danas parlamentarnu debatu “Efekti Reformske agende na zapošljavanje, poslovnu klimu i konkurentnost“ za područje Zeničko-dobojskog kantona na kojoj su sudjelovali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, resornih ministarstava, Grada Zenice, poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona te akademske i stručne javnosti s ovog područja.

Cilj debate bio je doprinos provođenju reformi u ovom kantonu, posebno u segmentu unapređenja tržišta rada, poslovne klime i konkurentnosti.

-Zbog političke nestabilnosti i blokada, provedba Reformske agende je usporena i selektivna, te u većini oblasti još ne daje očekivane rezultate – ocijenili su neki od sudionika debate.

Predsjedavajuća Skupštine ZDK-a Draženka Subašić ponudila je svoje viđenje zadataka i realizacije predviđenih aktivnosti s aspekta zakonodavne vlasti, a kantonalni premijer Miralem Galijašević govorio je o ciljevima i aktivnostima koje je imala kantonalna vlada i stupnju realizacije mjera iz akcionog plana Vlade ZDK-a.

Najveći broj diskusija pokazivao je brojke kojim se porede rezultati provođenja reformi, od kojih je najinteresantniji da je stopa nezaposlenosti umanjena za oko tri procenta, što znači da je registriranih novozaposlenih 15.000, a da je nezaposlenih manje za oko 22.000.

Ono što zabrinjava jeste zaduženost po stanovniku i stalno raste.

-Strukturalne reforma u dokidanju sive ekonomije, enormne javne potrošnje i zaduživanja, uspostavljanje nezavisnog i efikasnog pravosuđa, te vladavine prava su prioritet svih prioriteta. Fokus reformi mora biti prebačen na jačanje institucija, jednakost pred zakonom i depolitizacija javnog sektora – istakao je projekt- menadžer CCI-a Adis Arapović.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box