Portal 072info

Definitivno u BiH nećemo imati nastavu kao do sada

Screenshot 5 575
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Školska godina na onaj način koji smo do sada imali neće moći da se odvija definitivno, ali odlazak učenika u školu će se u određenom segmentu desiti, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS. 

Dodao je da će obim i način na koji će se učenici vratiti u školske klupe ovaj Institut definisati zajedno sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako je ranije za Radiosarajevo.ba rekla Nadija Bandić iz Ministarstva nauke i obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine, donošenje odluke o načinu realizacije nastave u septembru vrlo je kompleksan zadatak koji podrazumijeva prije svega spregu između obrazovanja i zdravstva i određivanje kriterija strateškog odlučivanja.

„Naime, kantonalni ministri obrazovanja koji jesu nadležni za donošenje krajnje odluke prate i poštuju odluke koje donose Krizni štabovi i svi scenariji za sve segmente odgoja i obrazovanja u narednom periodu bit će prilagođeni njima“, istaknula je Bandić. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Nadija Bandić - undefined
Facebook: Nadija Bandić

Prema njenim riječima, ulažu se veliki napori da svaka donesena odluka bude u interesu djeteta.

Ono što je sada u ovom trenutku stav stručnjaka iz ove oblasti jeste da se fizička distanca između djece mora održati, jer svima nam je prioritet očuvanje djece, a sve drugo će se organizirati na najbolji mogući način u okolnostima kakve jesu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uz uvažavanje činjenice da se situacija razlikuje od zemlje do zemlje, sve strategije na osnovu preporuka i UNESCO-vog insituta za planiranje obrazovanja, moraju se zasnivati na tri ključna elementa. 

„To je spremnost iz sistema u smislu raspoloživosti osoblja, infrastrukture, resursa, kapaciteta za ponovno pokretanje redovnih školskih funkcija, kontinuiteta učenja i otpornosti sistema. Dakle, razvijanje i jačanje spremnosti sistema da predvidi moguće efekte trenutne i budućih kriza“, rekla je Bandić. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na sjednici Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH razgovarano o nekoliko mogućih scenarija za odvijanje nastavno-obrazovnog procesa.

„Od mogućnosti da u potpunosti ponovo zaživi klasičan model nastave, ako se epidemiološka situacija smiri, a da se u njoj iskoriste sva pozitivna iskustva koja su stečena u online nastavi do onog, možda najprihvatljivijeg – mješovitog modela nastave, u kojoj će samo učenici nižih razreda imati nastavu u školi a svi drugi nastavak online nastave. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dakle, razmišlja se o smanjivanju broja učenika u razredu – njihovog raspoređivanja u grupe i rad u manjim grupama kako bi se mogli ispoštovati infrastrukturni kapaciteti škole i neophodna distanca te naravno zaštita učenika, do onog trećeg scenarija koji nam je možda najmanje drag, ali, ako se epidemiološka situacija pogorša, on je neminovan a to je nastavak online nastave u septembru i teorijski se može govoriti o tri moguća scenarija, a ovo je, slobodno mogu reći, nezahvalan trenutak za donošenje bilo kakve konačne odluke“, zaključuje na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba Nadija Bandić iz Ministarstva nauke i obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Radiosarajevo.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Majci iz Bugojna kazali da su joj umrli sinovi od koronavirusa, njen odgovor sve natjerao na plač

072info.com

Boris Džonson upozorava da je drugi val pandemije neizbježan

072info.com

Političar koji je tvrdio da kupanje u blatu sprječava zarazu, dobio pozitivan test

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)