Delegacija EU: LGBT osobe imaju pravo da žive svoj život bez diskriminacije i prijetnji

Delegacija Evropske unije, Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini te Ambasada Savezne Republike Njemačke u BiH osudili su zločine iz mržnje poput prošlosedmičnog napada na dvije pripadnice sarajevske LGBTIQ zajednice.

“LGBTIQ osobe imaju pravo da žive svoj život bez diskriminacije i prijetnji, ravnopravni sa svim ostalim građanima”, kaže se u saopćenju Delegacije EU.

Kako se ističe, pozdravlja se nedavnu najava da će se prva ikada LGBTIQ Povorka ponosa održati u Sarajevu u septembru 2019. godine. 

“Nažalost, primijetili smo da je pomenuta najava izazvala niz negativnih reakcija u javnoj sferi, uključujući i ključne javne i političke ličnosti. Takve reakcije doprinose okruženju pogodnom za neprijateljski odnos prema pripadnicima LGBTIQ zajednice, što nedavni napad i potvrđuje“, kaže se iz Delegacije EU.

Iz Delegacije EU podsjećaju vlasti na njihove pozitivne obaveze da promovišu društvo bez diskriminacije i da štite prava građana na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja kao što je navedeno u odluci Ustavnog suda BiH od decembra 2018. u vezi sa festivalom Merlinka 2014.godine i nemogućnošću vlasti da osiguraju bezbjednost svih učesnika. 

“Ove vrijednosti su ključni elementi funkcionalne demokratije i od suštinskog su značaja za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka EU”, kaže se na kraju sapćenja.

Klix.ba

Prethodni članakUniverzitet u Zenici jedini reakreditirani univerzitet u FBiH
Sljedeći članakZašto sve više ljudi pati od alergija