Portal 072info

Delegacija Karšijake u Zenici

Vršilac dužnosti gradonačelnika Grada Zenica Selver Keleštura sa saradnicima  primio je  delegaciju Karšijake,  bratskog grada  iz Turske.

Delegaciju, koju je  predvodio Murat Ozel, zamjenik načelnika činili su Ahmet Direk, član Općinskog vijeća, Veysel Cildir, direktor odjela za kulturu u Općini  i  Ekrem Altalay,  trener  folklora. Tom prilikom  razgovaralo se o  unapređenju  saradnje  Zenice i Karšijake koja traje 21 godnu.

Gradonačelnik Keleštura je poželio dobrodošlicu  gostima iz Karšijake i tom prilikom naglasio da bi saradnju ova dva grada trebalo učiniti dvosmijernom.

Predložio je da se definišu programi  iz oblasti kulture i sporta koji bi proširili i ojačali saradnju dva prijateljska grada.

Ovom  prilikom  pomenuti  su Međunarodna kulturna manifestacija   “Zeničko proljeće” i sadržaji koji se organizuju u okviru izviđačakog  kampa na Boračkom jezeru, na kojima bi se mogli predstaviti gosti iz Turske.   

Murat Ozel zahvalio je  na gostoprimstvu i  potvrdio spremnost  da se realizuju zajednički projekti  u oblasti kulture i sporta.

Predstavnicima  udruženja “Mostovi prijateljstva”  uručio je 32 turske narodne nošnje i kazao da će u Zenici neko vrijeme boraviti koreografi za tradicionalne narodne igre  iz Turske koji će  članovima  folklora “Mostova prijateljstva” predstaviti  tradicionalnu tursku narodnu igru.  

Podijelite članak