Delegacija kineskog ministarstva kulture u posjeti Zenici

Delegacija kineskog ministarstva kulture u posjeti Zenici

Delegacija Ministarstva kulture Narodne Republike Kine, koja se nalazi u višednevnoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, posjetila je danas Zenicu gdje je u Bosanskom narodnom pozorištu pogledala nekoliko umjetničkih sadržaja u produkciji umjetničkih organizacija iz Zenice te bila gost zvaničnika Grada Zenice.

Tokom posjete gosti iz Kine su na sceni Bosanskog narodnog pozorišta vidjeli nekoliko najreprezentativnijih dijelova umjetničkog programa u produkciji Omladinskog hora, baletne škole “Ars centra“ i Kamernog simfonijskog orkestra.

Ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica predstavio se dramskim fragmentima iz svojih repertoarskih predstava “Gluha svadba“ u režiji Lajle Kaikčije, koreografski segment predstave za djecu i mlade “Fejzbukovci“ u režiji Miroljuba Mijatovića i segment iz predstave “Moja fabrika“ u režiji Selme Spahić.

Posjetu kineske delegacije organiziralo je i koordiniralo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, i ključni segmenti interesovanja bili su veliki kulturni centri Sarajevo i Banja Luka, ali je njihova posjeta proširena i na projekte koje uspješno producira Bosansko narodno pozorište Zenica.

Ova posjeta BiH dio je velike profesionalne posjete kineske delegacije državama zapadnog Balkana radi uspostavljanja čvršćih kulturnih veza  Narodne Republike Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Kinesku delegaciju predvodi koordinatorica Ministarstva kulturu R Kine Pan Yan, a u delegaciji se nalazi veći broj producenata i selektora više stalnih kulturnih manifestacija u ovoj zemlji. Ministarstvo kulture NR Kine upošljava nekoliko hiljada djelatnika i raspolaže budžetom od gotovo pet milijardi eura i zainteresovano je za saradnju s umjetničkim organizacijama i samostalnim umjetnicima iz evropskih zemalja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE