Portal 072info

Demonstracije u retrevizoru

fotografija (1)

Pišući ovosedmično izdanje retrevizora razmišljao sam na koje vijesti da se osvrnem, da li da se posvetim burnim dešavanjima i protestima koji su se režirali i odigravali na ulici ili se posvetim nekim drugima temama.

Dovoljno ste pročitali o nemirima, rušenju i razbijanju pa ćemo u ovom članku sumirati sve događaje koji su se odigrali.

Dvadeset i kusur godina je iza nas, teških godina u kojima su mnogi privredni giganti privatizovani, završili u stečaju i likvidaciji, a njihovi radnici ostali na ulici. Takvi potezi vlasti koje su dolazile i odlazile bili su kontinuirani a narod vođen onom da će biti bolje je šutio i gutao taj težak zalogaj.

Da li su protesti u Tuzli bili uvod, neki će reći da jesu, a neki će reći da je uvod bilo pismo jednog stanovnika Zavidovića ili je ipak razlog nešto dublje ?

Ako pogledamo mjesta u kojima živimo sigurno ćemo naći više razloga da budemo nezadovoljni, više nego onih koji bi iziskivali osmijeh na licu. Pravo na prosvjede i demokratsko iskazivanje mišljenja je prvi put u novijoj istoriji iskorišteno u Bosni i Hercegovini. Za početak mirne demonstracije su prešle u paljevinu zgrada kantona, opština, uništavanje imovine kako privatne tako i državne… Sami sebi treba da postavimo pitanje: Zašto? Zašto šire narodne mase različite starosne dobi a pogotovo mlađa populacija izražava svoje nezadovoljstvo na ovaj način?

Vlast koja predstavlja taj isti narod nije shvatila za shodno da rješava nagomilane probleme koji nisu nastali za dan, sedmicu, mjesec ili godinu. Da li je cilj demonstranata bio razaranje imovine ili je to bio jedini način da ih vlast čuje, procijenite sami.

I za kraj:

“Bogati se boje nevolje.” – kineska narodna poslovica.

Podijelite članak