DERVIŠ IZ ZENICE OTKRIO KAKO SE MELJE BRAŠNO: Ljudi dolaze da vide vodenicu

DERVIS MELJE BRASNO 696x410 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Derviš Dervišagić, osamdesetogodišnjak iz Perin Hana kod Zenice, život je posvetio radu, trudu i uspjehu u svojim kućnim radinostima.

Derviš je onaj “prijašnji čovjek” kojem ne treba moderna škola da od ničeg napravi nešto, zdravlje ga služi dobro a i snaga.

Nadomak Zenice, nekih pet kilometara, u naselju Perin Han, Derviša možete pronaći u vodenici kako čeka na gotovo brašno ili u radionici kako teše štila za neku od poljoprivrednih alatki.

ČITAJ JOŠ:  Zenica: Istresao pepeo ispred kuće, planuo pomoćni objekat (FOTO) 

Za ovu reportažu nam Derviš priča kako je se nekada u vodenicama radilo. Vodeničar bi zakonačio u vodenici, tad je bilo dosta krađe i lopovluka, plašili su se onog najgoreg.

  • Danas, možeš vodenicu ostaviti danima otvorenu, niko neće brašna… – kaže Derviš.

Derviša narod voli, cijeni i poštuje, a kako i ne bi, miran i povučen čovjek koji je spreman pomoći i raspoložen za dobar razgovor.

Kroz sve ovo, dedo Derviš ima i štalu s kravama, kaže da je uvijek držao krave, to je navika i odgovornost bez koje ne može.

ČITAJ JOŠ:  Svi putevi na području Zenice prohodni
GODISNJICA
MARKETING