Portal 072info

Deset fascinantnih činjenica o trudnoći

Tokom trudnoće žene se udebljaju, muče ih otečeni zglobovi, imaju potrebu za učestalim mokrenjem, a mnoge trudnice pate i od zatvora ili mučnine. Sa svih strana čujemo uglavnom priče o problemima koji se javljaju tokom trudnoće.

No, često zaboravljamo na nevjerovatne činjenice koje trudnoću upravo i čine – pravim čudom.

Slijedi 10 fascinantnih dokaza koji to i potvrđuju:

1. Težina maternice poveća se do 500 puta
Da li ste znali da se maternica, odnosno, njena težina tokom trudnoće poveća čak 500 puta, dok se nakon porođaja ponovo vraća na svoju prvobitnu mjeru?

2. Trudnicama raste srce
Tokom trudnoće srčani mišić poraste. Srce buduće majke kuca brže i jače zbog povećane količine krvi u njenom tijelu. A, ta količina poveća se čak i do 50 posto.

3. Omekšavaju se ligamenti oko maternice
Kako bi se pripremilo za sam čin porođaja, ženino tijelo tokom trudnoće proizvodi hormon relaksin koji omekšava ligamente koji podupiru maternicu. Upravo to pomaže novorođenčetu da prođe kroz karlicu prilikom porođaja.

4. Kosa postaje bujnija
Trudnice obično imaju bujniju kosu, ali to ne znači da je iznenada počela da im brže raste. Razlog za to je velika količina ženskog hormona estrogena, pa stoga kosa opada puno manje nego inače. No, zato se poslije porođaja situacija potpuno mijenja i mnoge novopečene majke u strahu gledaju kako im se kosa naglo proređuje. Ipak, nema razloga za strah, jer opada ona količina kose kojoj estrogen to nije dozvolio tokom trudnoće.

5. Stopalo može postati veće za jedan broj
Zahvaljujući hormonu relaksinu, u trudnoći jako omekšaju ligamenti koji, zbog naglog povećanja jtelesne težine trudnice, počinju da otiču. Time se nerijetko i veličina stopala poveća za jedan cijeli broj, pa odjednom ne možete da obujete svoje stare cipele. Međutim, nakon porođaja, veličina će se najvjerovatnije vratiti u normalu, tako da ne morate da bacate svoje stare cipele.

6. Naglo izoštren njuh
U trudnoći se ženama izoštri njuh do te mjere da mogu da osjete razne mirise koje niko drugi ne primjećuje. Zato, budite uvjereni da im ništa što ima bilo kakve veze sa mirisom neće promaći. Te supermoći trudnica, također, dobija zahvaljujući hormonima koji su aktivni u tom razdoblju.

7. Žene višeg rasta češće dobijaju blizance
Ovo će možda zvučati poput nekakvog narodnog vjerovanja, međutim, prema jednom američkom istraživanju otkriveno je kako je kod žena višeg rasta veća vjerovatnost da će začeti blizance.

8. Želja za ludim prehrambenim kombinacijama
Lude prehrambene trudničke kombinacije, poput sladoleda i kiselih krastavaca, vječna su enigma i dosad još niko nije uspio da otkrije šta uzrokuje želju za prilično nespojivim ukusima. Ipak, žudnja za ledenom poslasticom, kiselinom ili, pak, solju sasvim je jasan pokazatelj da organizam traži neke hranjive sastojke i elemente koji mu nedostaju.

9. Hrana najprije odlazi bebi pa onda mami
Hrana koju trudnica jede, u njenom tijelu najprije opskrbljuje bebu, pa tek onda buduću majku. Čak i ako preskočite poneki obrok, vaše tijelo će poslati bebi hranjive materije. No, to je ujedno i još jedan dobar razlog zbog čega je toliko važno da se redovno i zdravo hranite.

10. I budući očevi se osjećaju kao trudnice
Neki muževi toliko intenzivno saosjećaju sa svojim trudnim suprugama da čak dobijaju neke trudničke simptome, od mučnine, natečenog trbuha, pa čak i do fantomskih trudova. Ta je pojava poznata kao couvade sindrom, stoga trudnice, za svaki slučaj nabavite dovoljno sladoleda i kiselih krastavaca.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box