Portal 072info

Deset načina da dom učinite zdravijim

Ezra savjetuje da svako jutro raspremite krevet nakon što se probudite jer ćete se osjećati bolje, a i pomoći će vam u razbuđivanju. Također, bit ćete efikasniji tokom cijelog dana ukoliko započnete jutro na ovaj način.

Operite suđe. Upravo ova stavka krucijalna je za sreću. Ezra savjetuje da suđe ne ostavljate, već da ga perete svaki dan, a najbolje bi bilo ujutro, jer će vam to podići raspoloženje.

Pravilo broja pet podrazumijeva da svaki put kada ustanete sa sofe ili od radnog stola izaberete pet stvari koje ćete jednu po jednu riješiti, ukloniti ili očistiti. Do kraja dana nakupi se sat vremena čišćenja, a rezultat je čista kuća.

Ubacite biljke u vaš dom jer će izgledati ljepše, ali će i doprinijeti vašem mentalnom i emotivnom razvoju, reducirati stres i poboljšati koncentraciju. Nebitno je o kojoj vrsti cvijeća je riječ.

Prigrlite prirodno svjetlo jer će vas ono razbuditi i učiniti sretnijim. Zimi su ljudi više depresivni, jer nema dovoljno sunčeve svjetlosti, no u ovim mjesecima je ima sasvim dovoljno. Sakupite paravane, odvrnite žaluzine i pustite svjetlost u vaš dom. Prirodna svjetlost podstiče proizvodnju serotonina koji je zadužen za sreću i dobar osjećaj.

Ubacite i mirisne svijeće i ulja kako biste bili smireniji. Ne čuvajte ih za specijalne prilike.

Riješite se nereda koji se nalazi na vratima frižidera. Uklonite magnete, kalendare, menije i okvire fotografija kako biste rastretili dom. Očistite i frižider. Pobacajte stare tegle i nepotrebne stvari.

Smanjite broj stvari u domu. Spakujte ih u kutiju i sklonite kako biste vidjeli da li će vam nedostajati. Ukoliko vam ne bude nedostajala nijedna stvar, donirajte ih dobrotvornim udruženjima.

Ne gledajte televiziju tokom porodičnog vremena, već ga posvetite svojim najbližim. Uživajte u vremenu s prijateljima. Pozovite prijatelje i porodicu i uživajte zajedno.

Klix.ba

Podijelite članak