Portal 072info

Najplaćenija IT zanimanja u 2013. godini

callcentre_bpoemployee6Najplaćenije zanimanje u oblasti IT je pozicija CIO odnosno direktor za informacione tehnologije (Chief Information Officer) koji mjesečno može da zaradi između 12.000 i 14.400 eura, pokazuje istraživanje američke firme za regrutaciju IT stručnjaka Mondo.

Jedna od profesija koje su doživjele značajno povećanje zarade posljednjih godina je IT menadžer za bezbijednost (IT Security Manager), čiji mjesečni prihodi mogu da dostignu i do 11.000 eura. Neprestana izloženost podataka online dovela je do toga da ovo zanimanje bude ne samo traženo i dobro plaćeno, nego da kompanije čak žele dodatno da plate one koji su izuzetno stručni u ovoj oblasti.

Nešto manju zaradu od oko 10.000 eura mjesečno ima Software Architect, i oni su jedni od najplaćenijih IT stručnjaka danas, a također, stručnjak za razvoj Android aplikacija (Android Developer) je zanimanje kome u posljednje vrijeme najviše “skače cijena” i čija mjesečna primanja se kreću od 8.000 do 10.600 eura mjesečno. Tableti i pametni telefoni postaju sve dostupniji velikom broju ljudi, a Android vlada na tržištu, zbog čega i plata ovih stručnjaka u stopu prati najplaćenije IT poslove.,Međutim, ovo zanimanje izgleda čeka još svjetlija budućnost, pa se predviđa da će ovo biti najbrže rastuće IT zanimanje i da će se ponuda poslova za razvoj mobilnih aplikacija do 2020. godine povećati za čak trećinu.

Samo u toku juna mjeseca na Nacionalnom birou za zapošljavanje u USA našlo se čak 18.200 novootvorenih radnih mijesta u oblasti IT-ja.

Podijelite članak