Portal 072info

Deset stvari koje niste znali o Zlatanu Ibrahimoviću

Njegova karijera je počela velikim kontroverzama. Arsene Wenger nije mu ponudio ugovor u Arsenalu, jer je smatrao da je mladi Šveđanin netalentovan.

Zlatan je kratko bio bez kluba pošto je napustio svoj matični Malme.

Brzo je reagovao veliki Ajax i doveo ga u svoje redove. Nakon tri sezone i 35 golova, Ibrahimović napušta Holandiju i odlazi put Italije.

Na “čizmi” je igrao za tri velikana: Juventus, Inter i Milan. Između dva milanska kluba, nastupao je jednu sezonu za Barcelonu, ali je zbog neslaganja sa trenerom Pepom Guardiolom brzo digao sidro.

 Deset stvari koje niste znali o Zlatanu Ibrahimoviću

Njegov život je – kao i njegova ličnost – dinamičan, uzbudljiv i zanimljiv. Iako neprestano govori o sebi (često u trećem licu), napisao je autobiografiju, privlači pažnju medija, ipak postoje zanimljivosti o momku bh. porijekla koje čak ni njegovi najveći fanovi ne znaju.

Često povraća

Počet ćemo s najmanje prijatnom zanimljivošću – svaki put kada je veoma nervozan, iscrpljen ili uzbuđen, Zlatan osjeti mučninu i povraća.

Uvijek je znao šta želi

Kada je bio petnaestogodišnjak, pitali su ga gdje će biti za pet godina. Rekao je da će biti profesionalni fudbaler, da će igrati u Italiji i da će zarađivati ogromne sume novca. Šta se zaista dogodilo za pet godina – znate i sami.

U djetinjstvu je ukrao bicikl… 

… i to ne samo jednom.

Zlatan je odrastao u predgrađu Malmea, a kada bi išao na trening, prelazio bi po pet kilometara. za potrebe ovog putovanja, redovno bi ukrao bicikl.
Jednom je čak “pozajmio” bicikl svog trenera.

Umalo da pređe u Southampton

Posle prelaska u Ajax, popularni Ibra nije imao neku reputaciju. Nije davao mnogo golova i često je mijenjao pozicije.

Klub iz Amsterdama počeo je da razmatra opciju o njegovoj pozajmici, a najbliži su bili dogovoru s engleskim Southamptonom. Zlatan je odbio tu ideju uz obećanje da će se popraviti.

Neprijateljstvo s Van Der Vaartom

Sedam dana posle legendarnog gola protiv Brede, povrijedio je svog klupskog kolegu Rafaela van der Vaarta na meču između Švedske i Holandije. Razlog? Van der Vaart se nije radovao njegovom golu.

Najskuplji fudbaler svih vremena

Gareth Bale  se možda može pohvaliti najskupljim transferom, ali je Zlatan igrač koji je ukupno zaradio najviše novca od fudbala u historiji. Prema statistici, on je do sada inkasirao više od 205 miliona eura.

Tekvondo je još jedan sport u kom briljira

Zlatan se od malih nogu bavio borilačkim vještinama, a prije punoljetstva je došao do crnog pojasa u tekvondou. Dok je 2010. godine igrao za Milan, italijanski nacionalni tekvondo tim uručio mu je počasni crni pojas.

Ušao je i u rječnike

Švedski jezički savjet je 2012. godine zvanično priznao glagol zlatanera, koji označava pojmove vezane za silu i dominaciju.

Podijelite članak