Deset stvari za koje ne biste rekli da imaju rok trajanja

beach blur close up 343720
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kad je riječ o roku trajanja, prva asocijacija nam je rok trajanja prehrambenih proizvoda. Međutim, rok trajanja imaju i proizvodi koji nisu jestivi. U nastavku donosimo deset najčešćih u kućanstvima.

1. Sunčane naočale

Ne trudite se pronaći datum otisnut sitnim slovima na sunčanim naočalama – nećete ga pronaći, iako bi bilo korisno da možete. Osim što štite oči od sunca, sunčane naočale blokiraju štetne UV zrake koje mogu uzrokovati rak ili mrenu. Sunčane naočale s vremenom postaju manje učinkovite u blokiranju UV zraka, a prema istraživačima sa Sveučilišta u Sao Paulu, dijelom je to zbog uobičajenog trošenja koje mogu ogrebati leće. Do toga obično dolazi nakon dvije godine nošenja, pa ih je nakon toga poželjno zamijeniti.

2. Vrećice za čaj

Pijete li čaj samo kada ste bolesni, vrećice čaja koje imate kod kuće možda neće biti iste kvalitete kao kad su bile svježe, kažu stručnjaci. Iako se čaj neće nužno pokvariti, proizvođači navode kako može izgubiti kvalitetu nakon dvije godine.

ČITAJ JOŠ:  KOST I KOŽA: Mnogi komentarišu da je Darko Lazić mršaviji od Marine

3. Boja

Većina nas u garaži čuva ostatke boje od ličenja zidova ili nekih drugih radova u kući. Vjerojatno na njima nećete vidjeti datum isteka, ali to ne znači da možete očekivati isti rezultat svaki put kada ćete je koristiti. Zapravo, stručnjaci preporučuju bacanje bilo koje boje koja stoji otvorena dvije do četiri godine.

Neotvorena boja na bazi ulja može stajati oko 15 godina, a boja na bazi lateksa ima rok trajanja od oko deset godina. Bez obzira na godine, uvijek bacite boju koja je pljesniva, isušena ili sadrži komadiće boje.

4. Motorno ulje

Nema ništa loše u tome da se opskrbite motornim uljem kad vidite akciju. Međutim, važni je imati na umu da ono obično gubi svojstva nakon pet godina. Nemojte ga gomilati ili predugo skladištiti. Naime, ulje se može početi odvajati i gubiti na svojoj postojanosti.

5. Pasta za zube

pasta za zube.jpg Izvor: Freeimages

Pasta za zube nije dobar kandidat za skladištenje kod kuće, iako rok trajanja ovisi o proizvođaču i o marki. Primjerice, zubne paste Colgate obično valjaju dvije godine od datuma proizvodnje. 

ČITAJ JOŠ:  Kako se izboriti sa slabom cirkulacijom i hladnim nogama?

6. Tenisice za trčanje

Vaše tenisice su “vidjele bolje dane”? Vrijeme je da ih bacite. Što ih više nosite i trošite, troše se i one, stoga s vremenom nećete moći trčati tako lako, a osim toga, povećava se rizik od ozljeda. Postolari preporučuju kupnju novog para tenisica nakon što pretrčite 300 do 600 kilometara.

7. Tvrdi sapun

Rok trajanja nije uvijek istaknut na krutom sapunu, što ne znači da nema roka trajanja – preporuka je da takav sapun ne čuvate duže od tri godine. Znakovi koji upućuju na to da je vrijeme za bacanje sapuna su suhoća i pukotine.

8. Sprej protiv insekata

Nemojte se začuditi ako vas “pojedu” komarci nakon što ste se poprskate sredstvom protiv insekata koje ste kupili prije par godina. Sve dok ga čuvate od velike vrućine ili hladnoće, trajat će oko tri godine. Nakon toga proizvod gubi na učinkovitosti. Ako se ne možete sjetiti kada ste kupili bocu, možda bi vam bilo bolje da je kupite novu.

ČITAJ JOŠ:  Vozio na zadnjem točku 500 km bez zaustavljanja

9. Maskara

maskara, šminka Izvor: Pixabay (ilustracija)

Stručnjaci preporučuju bacanje maskare tri mjeseca nakon što ste je otvorili. Šminka s vremenom nakuplja bakterija, a nanošenja stare maskare blizu očiju moglo bi dovesti do infekcije. Ako se maskara osuši i prije nego što prođu tri mjeseca, svakako je bacite, preporuka je američke FDA. Ako je pokušate omekšati vodom ili čak slinom, samo povećavate rizik od nakupljanja bakterija, piše RD.

10. Autosjedalice

Kako autosjedalica može spasiti život vašeg djeteta, važno se pobrinuti da je ispravno postavljena i da nije istekao rok trajanja. Da, svaka autosjedalica ima rok trajanja i obično je otisnut na dnu sjedala. Dugovječnost autosjedalice ovisi o datumu proizvodnje i marki. Primjerice, Graco i Britax autosjedalice imaju rok trajanja od šest do deset godina.

GODISNJICA
MARKETING