Portal 072info

Desetine opozicionara uhapšeno u Hong Kongu prema kontroverznom zakonu

Screenshot 7 574
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Desetine opozicionara i aktivista uhapšeni su jutros u Hong Kongu zbog sumnje da su kršili Zakone o nacionalnoj sigurnosti. Ovo je do sada najveća akcija od kada je Peking prošle godine uveo ovaj kontroverzni zakon.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Svi uhapšeni bili su svi učesnici izbora održanih prošlog jula, “osmišljenih da razrijede polje prodemokratskih kandidata uoči parlamentarnih izbora u septembru”, piše CNN.

Izbori su na kraju odgođeni zbog pandemije koronavirusa, ali ne prije nego što je više kandidata diskvalificirano i upozoreno da bi oni koji su sudjelovali u predizborima mogli kršiti tadašnji sedmicama stari Zakon o sigurnosti.

“Uz podršku vanjskih snaga, opozicione grupe i lideri namjerno su osmislili planove za održavanje ovih takozvanih primarnih izbor, što predstavlja ozbiljnu provokaciju za trenutni izborni sistem i nanosi ozbiljnu štetu pravičnosti i pravdi Zakonodavnog vijeća za izbore”, rečeno je tada iz Ureda za vezu.

Jutros je policija Hong Konga upadala u domove aktivista širom grada, kao i u advokatske kancelarije i sjedišta medija.

U razgovoru s novinarima, hongkonški sekretar za sigurnost John Lee rekao je da je policijska operacija bila usmjerena samo na “aktivne elemente” u primarnom dijelu i da neće utjecati na glasače.

Među pritvorenima su mnogi istaknuti bivši poslanici, aktivisti i okružni vijećnici. Uhapšen je i američki advokat John Clancey, koji je pomagao u glavnim anketama, rekao je njegov kolega Jonathan Man za CNN.

Američki državljanin, Clancey bi mogao biti prvi strani državljanin koji također nema hongkonški pasoš koji je uhapšen prema Zakonu o nacionalnoj sigurnosti. Neki od prethodno uhapšenih mogli su imati dvojno državljanstvo, što je dozvoljeno u određenim okolnostima u Hong Kongu, ovisno o tome je li neko bio strani državljanin prije predaje grada kineskoj vlasti 1997. godine.

Američki konzulat u Hong Kongu nije želio komentirati hapšenja.

Clanceyjevo hapšenje moglo bi predstavljati veliko diplomatsko pitanje za Washington, usred ionako napetih odnosa s Kinom.

Na Twitteru je kandidat novoizabranog predsjednika Joea Bidena za državnog sekretara Anthony Blinken rekao da su “opsežna hapšenja prodemokratskih demonstranata napad na one koji se hrabro zalažu za univerzalna prava”.

“Administracija Biden-Harrisa stajat će uz narod Hong Konga i protiv pekinškog suzbijanja demokratije,” dodao je Blinken.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME