Portal 072info

DETALJI OPTUŽNICE: Senaid Begić (SDP) lažirao adresu, prisvojio službeni mobitel, automobil…

Općinski sud u Zenici potvrdio je optužnicu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) protiv Senaida Begića, aktuelnog zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivično djelo prevara u službi, a Sud ju je potvrdio 30. aprila ove godine. 

Optužnica Begiću stavlja na teret da je, kao službena osoba u Federaciji BiH, iskorištavanjem službenih ovlaštenja, pribavio korist sebi i drugom i nanio štetu drugom te da je kao službena osoba u FBiH, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, davanjem lažnih podataka doveo u zabludu ovlaštenu osobu. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Između ostalog, Begić se tereti da je iskorištavanjem položaja donosio odluke o priznanju učešća dijela troškova liječenja u inozemstvu, koje su bile na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Osim toga, kao direktor ZZOZDK, zloupotrijebio je pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i sa posla, odnosno, lažirao je svoju adresu stanovanja, pa je ostvario protupravnu imovinsku korist koja je od 26. marta 2012. do 30. novembra 2013. godine dostigla iznos od 8.206 KM, za koji iznos je i oštećen ZZO ZDK.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Begić se tereti i da je postupao suprotno Pravilniku o načinu i korištenju mobilnih telefona u ZZOZDK, prisvojivši službeni mobilet LG, te omogućio prisvajanje službenih mobitela šefovima službi i uposlenicima, na način da im je saopćio da nisu dužni vraćati mobitele, njih šest, čija je vrijednost tada iznosila 2.017 KM.

Optužnica ga tereti i da je lažirao podatke na putnim nalozima te da je službeno auto koristio besplatno u privatne svrhe. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Begić je optužen da je u periodu od septembra 2014. do januara 2016. godine, iskorištavanjem službenih ovlaštenja, zaključio ugovor o radu na neodređeno vrijeme sa A. B., iako nije ispunjavala posebne uvjete konkursa. 

Na mjesto samostalnog stručnog saradnika za ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama, na koje se predviđa diplomirani ekonomista, uposlio H. N. iako je znao da nije ispunjavao uvjete za navedeno radno mjesto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Optužnica je podignuta i protiv Omera Avdaković, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

AVAZ – D. PAŠALIĆ

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 284
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Senaid Begić: Za napad na novinara pet godina zatvora

072info

KO SDP-a ZDK 22. septembra bira novo rukovodstvo

Redakcija

ZZO ZDK: Novac za bolničku zdravstvenu zaštitu presumjeravali na plate administracije

Redakcija
REKLAMA
KRAJ REKLAME