Detaljna prognoza Nedima Sladića: Kakvo vrijeme nas očekuje u narednim sedmicama

nedim sladic
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Nedim Sladić, meteorolog FACE TV-a, rekao je za N1 da se snijeg na bosanskohercegovačkim planinama neće dugo zadržati istakavši da je septembarski snijeg na ovim prostorima normalna pojava.

Podsjetio je da je snijeg na vrhu Bjelašnice zabilježen i u augustu, ne tako davno.

”Snijeg je pao na planinama Bosne, na vrhu Bjelašnice imamo dva centrimetra snijega, pao je i na Prokoškom jezeru. Zahlađenje je prolazno, snijeg se neće dugo zadržati, očekujemo do kraja septembra doći do prodora toplijeg zraka. Ono što treba spomenuti je da snijeg koji pada na planinama nije uobičajena pojava za septembar. Na vrhu Bjelašnice 31. augusta je 2006. pao snijeg. Snijega smo imali i 2014. i 2017. govorimo za septembar, a evo i ove godine”, rekao je Sladić za N1.

Prisjetio se i vremenskih prilika iz prošle zime.

”Prošla zima je bila zanimljiva u pogledu temperature zraka, bile su natprosječno visoke temperature. Za posljedicu smo u januaru imali takzovanu umetnu zimu. Nije bilo vjetra pa u uvjetima hladnog zraka nakupljao se smog. Imali smo i pojedine epizode s dugotrajnijom maglom”, dodao je on.

Kakva zima nas očekuje?

”Još uvijek je za zimu rano, ali jesen će biti toplija od višegodišnjeg prosjeka”, prognozirao je Sladić.

Vrijeme u oktobru će biti toplije od prosjeka.

”U oktobru ćemo imati Miholjsko ljeto jer se ono javi nakon ovakvih epizoda s većim količinama padavina. Možemo računati na natprosječnost temperature zraka, ugodna jutra i tople dane. U novembru bi stvari trebale krenuti očekivano, o snijegu je rano govoriti”, poručio je gost N1.