Portal 072info

Devet političkih stranaka kažnjeno zbog plaćenog oglašavanja prije početka kampanje

Screenshot 3 1170
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Devet političkih stranaka kažnjeno je novčano na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije BiH jer su plaćali oglašavanje prije službenog početka kampanje. Najveću kaznu platit će Stranka demokratske akcije, budući da su Asocijacija mladih SDA Teslić te kandidati Admir Ljeskovica i Kenan Agić vodili plaćenu kampanju na Facebooku prije službenog početka kampanje. Ukupna kazna iznosi 3.000 KM.

Politička stranka Zajedno za Semberiju i Srpsku kažnjena je sa 1.500 KM jer su na nekoliko lokacija postavili svoje stranačke bilborde u periodu kada kampanja nije službeno počela. Oglasi ovakve vrste se cijene kao promocija političkih subjekata.

Pokret demokratske akcije (PDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kažnjeni su sa po 1.000 KM jer su njihovi kandidati Alen Kamerić i Miroslav Vujić platili oglas na Facebooku prije službenog početka kampanje.

Gradski odbor Saveza za bolju budućnost Tuzla i Socijaldemokrati BiH Zenica vodili su plaćenu kampanju na Facebooku prije službenog početka izborne kampanje, čime je prekršen Izborni zakon. Kažnjeni su sa po 1.000 KM.

Socijalistička partija srpske (SPS) i Demokratska fronta (DF) kažnjene su sa po 1.000 KM zato što su njihovi kandidati Saša Kondić i Munevera Lalčić vodili plaćenu kampanju na Facebooku prije početka službene kampanje.

Odbor iz Teslića Demokratskog narodnog saveza (DNS) vodio je plaćenu kampanju na Facebooku prije službenog početka kampanje i kažnjeni su sa 1.000 KM.

Irena Hadžiabdić, članica Centralne izborne komisije BiH, konstatovala je na sjednici da je sve prijave podnio Transparency International BiH.

“Nijedan politički subjekt nije prijavio drugi politički subjekt, što znači da postoji međusobna solidarnost političkih subjekata kada je riječ o vođenju plaćenih kampanja”, kazala je Hadžiabdić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Nakon ponovnog prebrojavanja glasačkih listića CIK je potvrdio razliku od 102 glasa u korist Amara Dovadžije

Portal 072info

Evo koliko je i gdje SDA najviše gubila u odnosu na lokalne izbore 2016. godine ili kako je SDA izgubila izbore u cijeloj BiH, a ne samo u Sarajevu!

Portal 072info

Zbog nepravilnosti prilikom objedinjavanja rezultata danas brojanje glasačkih listića

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME