Devetogodišnji Ryan je najplaćeniji YouTuber: Ove godine zaradio 47 miliona maraka

ryan kaji youtube
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Devetogodišnji dječak zaradio je 30 miliona dolara za godinu dana od “raspakiranja” i pregledavanja igračaka i igara na YouTubeu kako bi treću godinu zaredom nosio titulu najplaćenijeg YouTubera.

Ryan Kaji iz Teksasa zaradio je 29,5 miliona dolara (oko 47 miliona KM) od svog YouTube kanala Ryan’s World, kao i dodatnih 200 miliona dolara od igračaka i odjeće s robnom markom Ryan’s World, uključujući pidžamu Marks & Spencer.

Također je potpisao neotkriveni, ali vjerojatno višemilionski ugovor za vlastitu TV seriju na Nickelodeonu.

Kaji, kojeg opisuju kao “dječjeg influensera”, prvi je put počeo snimati videozapise na YouTubeu u martu 2015. godine nakon što je pogledao druge kanale za pregled igračaka i pitao majku: “Kako to da nisam na YouTubeu kad su sva ostala djeca?”

Njegova obitelj – koja je svoje pravo prezime Guan promijenila u njegovo online prezime Kaji – sada vodi devet YouTube kanala. Ryan’s World bio je najpopularniji s 41,7 miliona pretplatnika i 12,2 milijarde pregleda. Kajijev najpopularniji video, Huge Eggs Surprise Toys Challenge, ima više od 2 milijarde pregleda, što ga čini jednim od 60 najgledanijih videozapisa ikada na YouTubeu.

Međutim, Kaji i njegova obitelj sada se suočavaju s prijetnjom istrage američke Federalne trgovinske komisije zbog navoda da sponzori videozapisa nisu pravilno objavljeni. “Gotovo 9 posto videozapisa Ryan ToysReview uključuje barem jednu preporuku proizvoda koji se plaća za predškolsku djecu, grupu premladu za razlikovanje reklame od recenzije”, navodi se u prigovoru potrošačkog nadzornog tijela, Truth In Advertising. “Ovi oglasi često prikazuju nezdravu hranu.”

Benjamin Burroughs, docent novinarstva i medijskih studija na Sveučilištu Nevada u Las Vegasu, koji proučava novonastale trendove i trendove na društvenim mrežama, upozorio je da postoji opasnost da su druga djeca „na meti dječjih utjecaja na načine da roditelji ne budu svjesni.”

Burroughs je rekao da se za fenomen dječjeg influencera zainteresirao nakon što su ga vlastita djeca zamolila da radi stvari koje je radila Ryanova obitelj.

„Pomislio sam: ‘Ma, ovdje se nešto događa ako moja djeca očekuju da će naša obitelj izgledati poput Ryanove obitelji’. U Ryanovoj obitelji sposobni su stalno konzumirati sadržaj i proizvode. Oni otvaraju novu igračku svaki dan, a potom se svaki dan igraju s tom novom igračkom, tako da postoji stalni konzumerizam koji je ugrađen u ove poruke za djecu. “

Ukupno deset najboljih YouTube zvijezda s najvećom zaradom odnijelo je ukupno 211 miliona dolara, navodi poslovni magazin Forbes, koji je u petak objavio analizu njihove procijenjene zarade između juna 2019. i juna 2020.

Na drugom je mjestu bio Jimmy Donaldson, poznatiji kao Mr Beast, koji je zaradio oko 24 miliona dolara (oko 38 miliona KM) i novi je član YouTubeove liste bogatih. Donaldson (22) je poznat po vratolomijama, uključujući smrzavanje u ledu i davanje ogromnih svota novca strancima koji se takmiče u njegovim izazovima. Također zarađuje od prodaje robe i partnerstva s brandovima kao što su Microsoft i Electronic Arts. https://www.youtube.com/embed/UE5AHE2Ypr8?rel=0&controls=1&showinfo=0

10 najboljih YouTube korisnika

1. Ryan Kaji, 29,5 miliona dolara

2. Mr. Beast (Jimmy Donaldson), 24 miliona dolara

3. Dude Perfect, 23 miliona dolara: pet prijatelja – Coby Cotton, Cory Cotton, Garret Hilbert, Cody Jones i Tyler Toney – igraju vratolomije sa svjetlosnim mačevima, Nerf puškama i kuglicama. U martu, kada je bio prvi udar koronavirusa i profesionalni sportovi bili zabranjeni, YouTubeov kanal grupe bio je domaćin takmičenja Quarantine Classic, u kojem su se međusobno natjecali u košarkama u tri tačke i hokeju na koturaljkama. Serija videozapisa prikupila je oko 160.000 američkih dolara za Crveni križ i Ameriku za hranjenje.

4. Rhett i Link, 20 miliona dolara: Rhett James McLaughlin (43) i Charles Lincoln (42) neke su od najdugovječnijih YouTube zvijezda. Počeli su kao štreberski talk show 2012. godine.

5. Markiplier, 19,5 miliona dolara: Mark Edward Fischbach objavljuje popularne kvarove videoigara od 2012. godine, uključujući seriju od 31 dijela koja ispituje Cry of Fear iz 2013. godine.

6. Preston Arsement, 19 miliona dolara: Preston je angažirao dvadesetak ljudi koji mu pomažu da napravi videozapise koji istražuju pikselizirani svijet Minecrafta.

7. Nastya, 18,5 miliona dolara: Anastasia Radzinskaya, šestogodišnjakinja iz Rusije, ima 191 milion pretplatnika na njezin kanal, na kojem se ona i njezin otac igraju s Legoom, rade kućanske poslove i objašnjavaju viruse.

8. Blippi, 17 miliona dolara: Stevin John (32) jedina je odrasla osoba koja stvara dječji sadržaj na popisu. Glumi kao Blippi, vedro odjeveni, dječji lik koji educira kroz videozapise kao što su Blippi Posjećuje akvarij i Uči boje s Blippijem.

9. David Dobrik, 16 miliona dolara: Ovaj 24-godišnjak poznat je po vratolomijama, uključujući vožnju kabrioletom kroz autopraonicu i brijanje nečijeg cijelog tijela. Ali Dobrik pokušava prebaciti svoje obožavatelje na TikTok.

10. Jeffrey Lynn Steininger, 15 miliona dolara: Bivši pjevač koji je napustio pozornicu kako bi na YouTubeu snimio vodiče za šminkanje i pokrenuo vlastiti asortiman kozmetike.

GODISNJICA
MARKETING