Dezinfekcioni tuneli Saveza kao “malina respiratori”? Bespotrebni i neefikasni

Pandemija koronavirusa blokirala je i u konačnici prekinula fudbalsko prvenstvo u Bosni i Hercegovini. Koronavirus je ostavio posljedice od kojih će se teško oporaviti i puno zdravije države i puno solventniji klubovi negoli su oni koji nastupaju u ligaškim takmičenjima u našoj zemlji.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je kroz pomoć od krovnih fudbalskih asocijacija dobio 4,5 miliona eura za pomoć fudbalu u BiH. Svakako da su sve oči uperene u to koliko će novca dobiti klubovi u Premijer ligi BiH, a odlukama saveza dogovoreno je da klubovi dobiju pomoć od 60.000 KM za deset premijerligaša, te po 30.000 za dva kluba koja ulaze u viši rang. Pomoć će dobiti i prvoligaški klubovi, futsal ekipe, klubovi ženske Premijer lige BiH, potom entitetski, regionalni i kantonalni savezi.

Klubovi će, pored gotovine koju će dobiti, odlukom Saveza dobiti i dezinfekcijske setove, koji bi im trebali pomoći da spriječe eventualno širenje koronavirusa, ali prvenstveno kako bi zaštitili sve uključene u cjelokupni proces treninga i odigravanja utakmica. Ono što je najskuplja stavka u dezinfekcionom setu je svakako dezinfekcioni tunel. Prema planu, u setovima će se dijeliti metalni i plastični tuneli, ukupno njih 88. Savez će nabaviti 18 metalnih i čak 70 plastičnih tunela, koji će biti podijeljeni premijerligaškim klubovima i entitetskim savezima.

Oprečna su razmišljanja oko efikasnosti dezinfekcionih tunela, pa smo pokušali saznati mišljenje stručnjaka iz ove oblasti, ali i iskustva iz regije u državama u kojim su nastavljena prvenstva.

Upit smo poslali Ministarstvu zdravstva FBiH, odakle smo dobili jasan odgovor da je ovo ministarstvo dalo brojne preporuke oko ponašanja tokom pandemije i nakon nje, u kojoj je, između ostalih, preporuka za sportsko-rekreativne aktivnosti, u kojem nije preporučena upotreba dezinfekcionih tunela.

– Zavod za javno zdravstvo FBiH generalno nije preporučio upotrebu dezinfekcionih tunela, s obzirom na to da ne postoje dokazi preuzeti iz znanstvenih baza podataka koji bi ukazivali na učinkovitost, sigurnost i isplativost tunela za dezinfekciju i sličnih aparata u smanjenju prenosa Covid-19, te je ovo mišljenje poslano i kantonalnim ministarstvima zdravstva. Covid-19 je respiratorna infekcija, koja se širi kapljičnim putem i direktnim bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, te je efikasnost ovakvog načina dezinfekcije u sprječavanju širenja infekcije upitna, poručili su iz Ministarstva.

Niti zemlje u regiji, a tu mislimo prvenstveno na Srbiju i Hrvatsku, u kojoj su lige nastavljene, ne koriste dezinfekcione tunele, jer ih smatraju apsolutno bespotrebnim. Kako nam je rekao Tomislav Pacak, portparol HNS-a, tamošnji savez je tokom pandemije osnovao radnu skupinu za povratak takmičenjima.

– HNS je oformio Radnu skupinu za povratak natjecanjima koja je dala detaljne upute ljekarima i team managerima svih klubova kako pristupiti povratku natjecanja. Jasno su u Glasniku objavljene dopune propozicija natjecanja, koje klubovi moraju poštivati, rekao je Capak, koji je na upit o dezinfekcionim tunelima, odnosno da li su obavezni na stadionima, jasno rekao da se neće koristiti i da samim tim nisu preporučeni od radne komisije u kojoj su epidemiolozi i ljekari HNS-ove zdravstvene komisije.

Ista situacija je i u Srbiji, gdje je za razliku od Hrvatske, dozvoljen dolazak određenog broja navijača na tribine stadiona. Ipak, uz sve preduzete mjere, uz preporuke stručnih lica, na stadionima nisu montirani dezinfekcioni tuneli iz gore navedenih razloga.

Postavlja se jasno pitanje zašto ćemo onda mi, tačnije bh. Savez, nabaviti tunele koji u konačnici ne služe svrsi? Sigurno je da se ne radi o jeftinoj stavci u pomenutom setu, a poznavajući situaciju u klubovima, sigurni smo da postoje i pametniji načini za trošenje dodijeljenog novca Savezu. Nakon što smo se tokom pandemije koronavirusa opekli nabavkom neupotrebljivih respiratora i shvatili šta znači bespotrebno trošiti novac, nadati se da smo naučili lekciju iz svega toga. Nadati se da će i ljudi iz Saveza prije nabavke bilo čega što nije u domenu sporta, kontaktirati ljude iz struke i na taj način smanjiti prostor za bilo kakvu grešku ili špekulaciju. Sve ostalo bi bilo pogubno po ljude koji donose odluke.

Sport1.ba

Prethodni članakObjavljena lista najsigurnijih Covid-19 zemalja, na kojem mjestu je BiH
Sljedeći članakVisočka pečenica postala zaštićen nacionalni proizvod