Dijaspora će ove godine poslati milijardu maraka manje!

novac 19

Nekoliko milijardi konvertibilnih maraka godišnje bh. državljani iz inozemstva godišnje pošalju u BiH. No, ove brojke opasno je smanjila, odnosno promijenila pandemija koronavirusa.

Dijaspora upozorava institucije BiH kako im država mora posvetiti više pozornosti jer u suprotnom u iduća dva desetljeća novčana sredstva koja budu slali u BiH sve više će se umanjivati, piše Večernji list.

Više od pet milijardi maraka dijaspora godišnje pošalje u BiH, podaci su to studije Westminsterske fondacije za demokraciju. Pandemija koronavirusa utjecala je i na priljev novca iz dijaspore, procjene su da će se novčani prihodi smanjiti za čak milijardu maraka, smatraju u Svjetskom savezu dijaspore BiH. – Treba sačekati službene podatke Centralne banke BiH, na osnovi toga znat ćemo točno sve utvrditi. Jedna milijarda bit će manje prema podacima kojima mi raspolažemo.

Dijaspora je jedan veliki kapital i bogatstvo kojeg se BiH ne smije tako lako odreći – kazao je za bh. medije Hasan Šehović iz Svjetskog saveza dijaspore BiH. Druge procjene pokazuju da je postotni pad od 3% novca bh. dijaspore u odnosu na vrijeme prije COVID-19. Politolog i aktivist dijaspore Ahmed Huagić, objašnjava kako državne institucije moraju pokazati volju i zanimanje za Bosance i Hercegovce u cijelom svijetu. – Jeste li ikad čuli da je ijedan političar pozvao te ljude da provedu odmor u BiH? To bi bio prvi, dobar korak. Da uspostavimo veze koje su normalne.

I da se neke stvari promjene koje su tehničke prirode. Čuo sam da se neke pristojbe za domaće stanovništvo naplaćuju pet KM, a kad živite u inozemstvu, to isto košta 20 KM. Ne radi se o novcu, radi se o pristupu tim ljudima koji pomažu BiH – kazao je Ahmed Husagić. Država također uzima velike provizije za novčane transakcije dijaspore iz BiH, iako od tog novca živi veliki broj Bosanaca i Hercegovaca. Zbog toga sve više osoba u gotovini donosi novac u BiH, koji nije selektiran u statističke parametre, što će reći da je iznos sredstava koji bh. državljani iz inozemstva ostave u BiH mnogo veći.
Veleposlanik BiH u Norveškoj, prenose bh. mediji, upozorava na još jedan problem.

– Kad prođu godine, kad se izvrši smjena generacija, njihova djeca, nova generacija dijaspore, neće imati taj dodir s maticom. Iz praktičnih razloga što ne osjećaju maticu dijelom sebe, kao što to njihovi očevi i majke osjećaju. I država mora dati sve od sebe da te ljude dugoročni zadrži kroz institucije – izjavio je Nedim Makarević, veleposlanik BiH u Norveškoj.

BiH nema ministarstva dijaspore iako se prethodnih godina mnogo diskutiralo o tome. Obrazloženja BiH bila su kako trenutačno ne postoje novčana sredstva u proračunima kojima bi se moglo financirati takvo ministarstvo. Ako ne bude političke volje i zainteresiranosti za dijasporu, u budućnosti bi se godišnji iznos od pet milijardi KM mogao drastično i to vrlo brzo smanjiti.