Portal 072info

Dijete bi trebalo spavati s mamom do treće godine?

Kvalitetan san vrlo je važan za normalan razvoj mozga, pogotovo kod beba. Iako se do sada vjerovalo kako spavanje u roditeljskoj postelji ima mnogo više opasnosti nego prednosti, posljednje istraživanje je poljuljalo ovu teoriju.

Doktor Bergman sa Univerziteta u Cape Townu tvrdi da za pravilan razvoj novorođenčad treba spavati na majčinim prsima prvih nekoliko sedmica, a potom bi dijete trebalo ostati u majčinoj postelji sve do treće ili četvrte godine. Ovaj pedijatar tvrdi da bebe manje spavaju u krevetiću nego u majčinom naručju, što dovodi do porasta stresa, što čini štetu mozgu i može dovesti do problematičnog ponašanja kod djeteta u kasnijoj dobi, piše Index.

Mnogi su se pobunili na ovu teoriju jer su istraživanja diljem svijeta pokazala kako spavanje u krevetu s roditeljima povećava opasnost od iznenadne dojenačke smrti, no Bergman, ovo ne smatra dovoljno dobrim argumentom jer do gušenja i iznenadne dojenačke smrti dolazi zbog otrovnih para, velikih jastuka i opasnih igračaka, a ne majčine prisutnosti.

Posmatrano je šesnaest beba koje su jedno vrijeme spavale u majčinom naručju, a kasnije u krevetićima. Kada su spavale u krevetiću više su bile izložene stresu tokom sna. Od šesnaest beba samo šest je imalo miran san u krevetiću i kvaliteta sna je bila mnogo lošija.

Doktor Bergman tvrdi kako promjene u mozgu do kojih dolazi zbog stvaranja hormona stresa mogu utjecati na uspostavljanje odnosa kasnije u životu te čak mogu dovesti do promiskuitetnosti. Sve dok su roditelji nepušači, ne konzumiraju alkohol i droge, nemaju preveliku tjelesnu težinu, nisu bolesni ili pretjerano umorni smatra da bi bebe trebale spavati s mamom u krevetu.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/250354/dijete-bi-trebalo-spavati-s-mamom-do-trece-godine#sthash.kn8LVlFX.dpuf

Podijelite članak