Portal 072info

Dinja: Voće koje smanjuje stres!

Ljeto je poznato kao sezona dinja i lubenica. Uživanju u ovim ohlađenim slasticama tek rijetki uspiju odoljeti. No, znate li da dinja pozitivno utječe na smanjenje utjecaja stresa na vaš organizam?

Dinja se preporučuje osobama koje pate od konstipacije (zatvora crijeva), hemoroida, reumatizma, artritisa i plućnih problema. Dinja pomaže pri eliminaciji toksina (otrova) iz organizma. Također, kora dinje djeluje umirujuće ako se stavi na lagane opekline i upale.

Dinja sadrži kalcij (20mg/100g), celulozu, vodu (95%), željezo, masnoće, fosfor, proteine, kalij, natrij, aminokiseline, mineralne soli, sumpor, šećer, vitamine A, B1, B3, B6, B9, vitamin C i vitamin E. Dinja, osim što je vrlo osvježavajuće voće, djeluje i laksativno, dijuretično i detoksikacijski.

Istraživanje francuskih znanstvenika je pokazalo kako enzim prisutan u dinjama može biti iznimno učinkovit u borbi protiv stresa, piše Nutrition Journal.

Riječ je o djelovanju enzima superoksida dismutaze, već poznatog po antioksidativnom zaštitnom učinku na tkiva u organizmu, prenosi fit-team.com.

Pokazalo se kako ispitanici koji su dobili kapsule s ovim enzimom imaju znatno manje simptoma stresa i umora nego ispitanici koji su dobili placebo.

Uzimanje enzima je bilo povezano sa znatno boljom koncentracijom, smanjenjem iritabilnosti te poboljšanom kvalitetom sna.

federalna.ba

Podijelite članak
  • 3
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box