Portal 072info

Dino Merlin, Šaban Šaulić i 280 bh. i svjetskih umjetnika u grandioznom performansu ‘Stoljeće mira nakon stoljeća ratova’

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U punom su jeku pripreme za najveći spektakl u BiH, ”Stoljeće mira nakon stoljeća ratova” reditelja Harisa Pašovića, koji će biti održan u subotu, 28. juna u 23.45 sati na Latinskoj ćupriji – saopćeno je iz East West Centra Sarajevo.

Većina od 280 učesnika su već u Sarajevu i vrijedno rade na ovom složenom muzičko-scenskom djelu.

Radionice u Maglaju i Sarajevu napravile su scenografiju koju su kreirali sarajevski arhitekti Lada Maglajlić i Vedad Orahovac, a dizajnerica svjetla je Barbara Mugnai iz Firence.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nekoliko malih tvornica u Sarajevu šiju kostime Vanje Ciraj i Irme Saje. Muziku su komponirali Dino Šukalo i Danijel Žontar, a izbor pjesama je napravio Haris Pašović.

Dva hora – Hor Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu i Kubanjski kozački hor iz ruskog grada Krasnodara uvježbavaju ove kompozicije.

Zagrebačka koreografkinja Tamara Curić radi s igračima Baleta HNK Zagreb, Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu i Plesačima plesnog centra Tala iz Zagreba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Muzičari u ovom djelu su Dino Merlin, Šaban Šaulić i članovi njihovih bendova; klapa Cambi iz Kaštela; Eldin Huseinbegovic, Nicolas Simea, operski pjevač iz Pariza i duhački kvartet iz Sarajeva; a glumci su Alma Prica, Selma Ergeč, Aisa Maiga, Uroš Mladenović, Vladimir Maksimović, Aleksandra Pejić, Kristina Jevtović, Una Đelosavljević, Rijad Gvozden, Aleksandra Belošević, Nikolina Spasić, Davor Golubović, Uglješa Spasojević, Milan Novaković i Tatjana Mateša.

U predstavi učestvuju i učenici sarajevskih osnovnih škola.

Video je kreirao Goran Lončarević Goc, grafički dizajneri su Anur Hadžiomerspahić i Ilvana Hamalukić, a asistenti režije Damir Mujagić i Zulfikar Filandra.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Produkcioni tim sačinjavaju Alen Šimić, Haris Silajdžić i Kerim Mašović. Produkcija East West Centar, izvršni producent je Ismar Hadžiabdić, a projekt menadžerica Lejla Abazović.

Ovaj projekt finansira Evropska unija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ulaz je besplatan.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME