Dionica puta M-5 postala je crna tačka

873x400 1108
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Bosanskohercegovački putevi svakodnevno odnose živote uglavnom mladih vozača, dok nadležni nijemo posmatraju ove poražavajuće podatke i ne poduzimaju ništa. U posljednje vrijeme dionica puta M-5, u Grabljama kod Busovače, postala je crna tačka. Statistički gledano, ovaj put godišnje ugasi jedan život.

Oštre kritike

Nedavno su upravo na ovome putu automobilom u rijeku Lašvu sletjela trojica mladića, a na licu mjesta podlegao je mladi vozač iz Visokog. Ova nesreća izazvala je oštre kritike javnosti, koja smatra da policija na ovoj dionici treba raditi češće kontrole, dok bi nadležni trebali postaviti adekvatnu zaštitu.

Prema riječima Hasana Hodžića, portparola Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srednjobosanskog kantona (SBK), službenici policije preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti shodno zakonskim ovlaštenjima.

Hodžić:  Pojačane  aktivnostiHodžić: Pojačane aktivnosti

– Policijski službenici kontinuirano provode pojačane aktivnosti u cilju poboljšanja stanja sigurnosti saobraćaja na području SBK. Ali to ne uključuje postavljanje zaštitnih bankina. U cilju rješavanja problematike, Ministarstvo je obavijestilo nadležnu instituciju o evidentiranim nezgodama sa smrtnim posljedicama na dionici puta M-5 – kaže Hodžić.

Iz ”Cesta Federacije BiH” u odgovoru za naš list ističu da, u skladu sa zakonskom regulativom, saobraćajnim projektom ceste, te važećim smjernicama za projektiranje, na ovoj lokaciji nije bila predviđena zaštitna odbojna ograda.

Sletjeli vozilom u rijekuSletjeli vozilom u rijeku

– Ali svakodnevno pratimo problematiku događanja saobraćajnih nezgoda na magistralnim cestama FBiH, izlazimo na lice mjesta, vršimo analizu i, u skladu s mogućnostima, poduzimamo aktivnosti na otklonu eventualnih nedostataka na cesti koji mogu dovesti do saobraćajne nesreće – kažu iz ”Cesta FBiH”.

Ohrabrujuće su najave iz ovog preduzeća da je, s ciljem povećanja sigurnosti korisnika prometa, obnovljen nalog za postavljanje produženja zaštitne odbojne ograde na putu M-5, a nisu mogli konkretizirati kada će doći do njene implementacije.

Proširenje tri metra

Kako saznajemo, plan je proširiti zaštitnu odbojnu ogradu, takozvanu bankinu, za po tri metra s obje strane, što bi zasigurno trebalo spriječiti nesreće sa smrtnim ishodima na ovoj dionici. 

Podsjetimo, na istoj lokaciji prije tri godine vozilom su u rijeku sletjela trojica mladića iz Zenice, a svi oni, nažalost, podlegli su na licu mjesta. Ranije je na ovoj lokaciji smrtno stradala jedna žena.

Avaz – D.PAŠALIĆ