Portal 072info

Direktori u BiH kriju plate kao zmija noge: Ovo su tek neke od njih…

novac 15
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preliminarni podaci koje je Transparency International u BiH objavio u prvoj bazi javnih ustanova naše zemlje pokazuju da plate direktora i članova upravnih odbora najčešće idu do zakonom dozvoljenih maksimuma, ali i da je mnogo onih koji kriju podatke o direktorskim platama, članovima upravnih i nadzornih odbora i njihovim

Zaštita podataka

Ustanove su, ističu u TIBiH, najviše odbijale da dostave plate direktora, a iz pristiglih podataka vidi se da najveća primanja imaju rukovodioci ustanova čiji je osnivač Vlada Kantona Sarajevo, koja je čak zakonom ograničila ove plate na tri prosječne plate u FBiH za posljednja tri mjeseca. Po posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, te plate ne bi smjele biti veće od 2.823 KM, ali su ipak pojedine ustanove dale kolektivnim ugovorima i veća prava svojim direktorima.
– Tako plate dekana Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije (4.504 KM), Stomatološkog fakulteta (4.173 KM), direktora Orijentalnog instituta u Sarajevu (4.149 KM), dekana Akademije likovnih umjetnosti (3.923 KM), direktora Zavoda za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK-a (3.708 KM), Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS-a (3.473 KM) značajno premašuju iznose od tri prosječne plate u FBiH. Kada je u pitanju Republika Srpska, ubjedljivo najveću platu ima direktor Nacionalnog parka Kozara koja iznosi 3.053 KM, ističu u TIBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
image

Izvršni direktor TIBiH Ivana Korajlić kaže da su brojne ustanove odbile da objave plate direktora, pozivajući se na Zakon o zaštiti ličnih podataka, iako bi ovi podaci trebali biti javni prema stavu nadležne Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH. Brojni apsurdni odgovori i proizvoljna tumačenja zakona stigla su, dodaje ona, u proteklom periodu na adresu TIBiH u kojima su javne ustanove odbile pristup ovim informacijama.
– Tako u odgovoru Bosanskog kulturnog centra iz Kalesije stoji da “ne mogu dostaviti podatke o plati direktora jer je ona tajna, ali mogu reći da je manja od 2.000 KM”, dok su u Centru za rehabilitaciju slušanja i govora RS-a saopštili da bez odobrenja resornog ministarstva ne mogu dostaviti tražene podatke, kaže Korajlić.
Među onima koji su odbili da dostave podatke je i Agencija za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite RS-a. Podatke krije i prijedorski Centar za prikazivanje filmova. Među najvećim “ignorantima” u Srpskoj su centri za socijalni rad. Podatke o platama nisu dostavili centri u Banjoj Luci, Milićima, Tesliću, a Centar za socijalni rad u Ugljeviku odbio je da dostavi bilo koju informaciju – kako onu o plati direktora, tako i one o članovima Upravnog/Nadzornog odbora i naknadama za njihov rad.

To su javne ustanove koje se finansiraju iz budžeta i građani imaju pravo da znaju kolike su plate

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Platu kao zmija noge krije i v. d. direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković, kao i njegove kolege iz Zavoda za medicinu rada i sporta RS-a Anka Šmitran Durić i Zavoda za transfuzijsku medicinu RS-a Gordana Guzijan. O primanjima ne želi da govori ni direktor Službenog glasnika RS-a Manojla Zrnić.

Žalba, pa tužba

– Zakonom o radu propisano je da pojedinačne isplate plata, naknada i drugih primanja nisu javne, što predstavlja zakonski osnov za status izuzeća informacije od slobodnog pristupa, odgovorili su iz Službenog glasnika RS-a.
Korajlićeva smatra da je sakrivanje ovih podataka praksa sa kojom se u TIBiH suočavaju godinama. Dodaje da se javne ustanove najčešće pozivaju na razne izuzetke u odnosu na Zakon o slobodi pristupa informacijama, iako je jasno da te primjedbe nisu utemeljene.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Među onima koji su odbili da dostave podatke je i Agencija za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite RS-a
– To su javne ustanove koje se finansiraju iz budžeta i građani imaju pravo da znaju kolike su plate direktora i kolike su naknade članova nadzornih i upravnih odbora. To nisu lični podaci koji mogu i smiju da se kriju. Pedeset odsto javnih institucija kasni sa dostavljanjem ovih podataka ili odbijaju da ih dostave. Uložićemo žalbe, a potom ćemo tužiti one ustanove koje ne žele da nam dostave ove podatke, poručuje Korajlić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oslobođenje

Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)