Portal 072info

“DITA” STAJE NA OBJE NOGE: OD NAREDNE SEDMICE NA POLICAMA I ARIX TENZO!

Sanacijom parovoda u tuzlanskoj Diti bit će omogućena proizvodnja praškastih deterdženata, a prvi će se u trgovini pojaviti Arix Tenzo po kojem je ova fabrika nekada bila prepoznatljiva u regiji.

“Planiramo do kraja ove sedmice završiti sanaciju parovoda u pogonima da bi iduće sedmice bila pokrenuta proizvodnja”, rekao je predsjendik Sindikata Dite, Devad Mehmedović.

Sanacijom parovoda u tuzlanskoj Diti bit će omogućena proizvodnja praškastih deterdženata, a prvi će se u trgovini pojaviti Arix Tenzo po kojem je ova fabrika nekada bila prepoznatljiva u regiji.rekao je Mehmedović za Fenu.

Slično kao s proizvodnjom tečnog deterdženta 3D i ovog puta su ostvarili saradnju s kompanijom Bingo, koja je osigurala sirovine za proizvodnju prvih 100 tona deterdženta Arix Tenzo.

“Fabrika je u stečaju, nemamo obrtnih sredstva i ne možemo podići nijedan kredit kod banke jer se ukupna dugovanja Dite procjenjuju na gotovo 30 miliona konvertibilnih maraka. Ovdje se radi o entuzijazmu i borbi nas 70 radnika. Pokretanjem proizvodnje praškastih deterdženata stečajni upravnik je donio odluku da se primi još pet radnika, znači sad će nas biti 75 i mi polako proširujemo paletu proizvoda i broj uposlenih”, dodao je Mehmedović.
Naveo je da je u trgovinama trenutno više od 20 Ditinih proizvoda.

“Radimo i industrijske deterdžente za Tuzlansku pivaru, radili smo za domove zdravlja Gračanicu i Čelić, prošle sedmice smo isporučili industrijske deterdžente u Akovu u Sarajevo. Znači, polako počinjemo da se širimo i prema potrošačima industrijskih deterdženata”, kazao je on.

Tuzlanska Dita je od marta ove godine u stečaju. U fabrici godinama niko osim uposlenika zaštitarske agencije nije radio, a objekt se uslijed prokišnjavanja krova i poplava počeo pretvarati u ruševinu.

Od totalnog kraha fabriku su spasili radnici, koji su početkom juna počeli s čišćenjem postrojenja.

Nakon što su u Diti ponovo dobili električnu energiju i vodu, uključili su mašine i počeli s proizvodnjom.

Podijelite članak