Divljenje slavnim ličnostima dovodi do ovisnosti o društvenim mrežama

Podijelite vijest

Ljudi opsjednuti slavnim ličnostima imaju veću šansu da postanu ovisni o korištenju društvenih mreža, pokazalo je novo istraživanje na Univerzitetu Eotvos Lorand i Katoličkom univerzitetu Pazmany Peter. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Psychology of Popular Media, prenosi Psypost.org.

“U posljednjih nekoliko decenija odnos slavnih i njihovih obožavatelja smatrao se jednostranom emocionalnom vezom, zabludom. Društvene mreže otvorile su put za direktniju komunikaciju između slavnih i njihovih obožavatelja“, rekli su autori studije.

Prethodna istraživanja pokazuju da pojedinci koji se dive slavnim osobama imaju slabe socijalne vještine i rizikuju da njihovo ponašanje postane kompulzivno. Naučnici su istraživali 437 adolescenata i odraslih iz Mađarske između 14 i 63 godine u pogledu njihovih navika na društvenim mrežama, obožavanja slavnih i drugih faktora. Kao što se očekivalo, našli su vezu između obožavanja slavnih i problematične upotrebe društvenih mreža.

Drugim riječima, sudionici su izjavljivali: “Često se osjećam prisiljenim da primjenjujem lične navike moje omiljene slavne osobe”. Također su govorili: “Uznemiren sam ako ne koristim društvene mreže”.

“Ovaj rezultat može ukazivati na to da obožavatelji ugrađuju svoju omiljenu slavnu osobu u svoju virtualnu društvenu mrežu u pokušaju da premoste jaz između života slavnih i njihovog vlastitog života” objasnili su autori studije.

Ovaj rezultat također može ukazivati da internetske interakcije mogu nadoknaditi usamljenost ili pogoršane društvene odnose za obožavatelje slavnih, rekli su istraživači.

KLIX


Podijelite vijest