Dizanje tegova može smanjiti rizik od prerane smrti za 46 posto

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tajna dugog života možda je jednostavnija nego što ste mogli i pomisliti. Naime, vježbe snage ili jednostavno podizanje tegova može smanjiti rizik od smrti i to za 46 posto, prema novoj studiji s Penn State College of Medicine. Istraživači su za vrijeme studije ispitivali osobe od 65 godina i starije o njihovim navikama vezanim za vježbanje, a zatim ih pratili 15 godina. Gotovo trećina učesnika studije je umrla u tom periodu.

Naime, manje od deset posto ispitanika je prošlo studiju, ali je samo nekoliko odabranih imalo 46 posto manji rizik da preminu tokom studije u odnosu na sve ostale, prenosi Men’s Health.

Jedan od glavnih razloga zašto su pojedini ispitanici duže živjeli od ostalih krije se u činjenici da su oni u pojedinim trenucima života intenzivno radili na povećanju svoje snage, posebno dizanjem tegova. No, čak i ako su ljudi gojazni, ukoliko pate od hroničnih stanja kao što su dijabetes i hipertenzija te ako imaju loše životne navike kao što su smanjena fizička aktivnost, konzumiranje alkohola i pušenje, dizanje tegova će i dalje biti povezano s 19 posto smanjenim rizikom od smrti.

“Trening snage može čovjeka održati aktivnim i nezavisnim čak i u ‘zlatnim’ godinama”, kaže autorica studije Jennifer Kraschnewski.

Dizanjem tegova i generalno vježbanjem snage smanjit ćete rizik od teških posljedica uzrokovanih padovima i frakturama, inače glavnih uzroka invalidnosti kod starijih osoba.

Osim toga, tokom dana ćete sagorijevati više kalorija samo ukoliko imate više mišićne mase, što vam pomaže da održite zdravu težinu. Trening snage sigurna je vježba za svakoga, ali ako ste stariji od 65 godina i neaktivni, razgovarajte sa svojim ljekarom o svim posebnim mjerama opreza koje trebate poduzeti.

ČITAJ JOŠ:  Akustični rock spektakl benda Van Gogh u Zenici

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING