judo class 1625042104
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet
Kurbani 2021

Na Tajvanu je preminuo sedmogodišnji dječak koji je tokom judo treninga bačen 27 puta. 

Ovaj slučaj desio se u aprilu. Dječak je nakon treninga dobio krvarenje iz mozga nakon sat vremena treninga. Dječak, čiji je identitet nepoznat, kasnije je pao u komu i stavljen je respirator. Nakon 70 dana roditelji su odlučili isključiti aparate koji su dječaka održavali živim, saopštili su lokalni mediji.

Dječakov trener, koji je u kasnim 60-ima, optužen je za fizički napad koji je rezultirao ozbiljnom povredom, saopštile su lokalne vijesti u Taipei Timesu.

Trener kojeg je identificiralo samo njegovo prezime Ho, pušten je početkom ovog mjeseca uz jamčevinu od 3.583 dolara.

Sedmogodišnji dječak pohađao je satove judoa 21. aprila pod nadzorom svog strica koji je navodno snimao trening kako bi pokazao majci da je džudo potencijalno neprikladan za njega.

Video prikazuje kako ga je tokom vježbe nekoliko puta bacio stariji kolega. U videu se čuje vrisak, ali trener mu naređuje da ustane i govori starijem dječaku da ga nastavi bacati, prije nego što nastavi i sam ga baci na zemlju. Na kraju se onesvijestio. 

Postoje pitanja zašto njegov ujak nije zaustavio trenera, ali mediji na Tajvanu kažu da postoji dugogodišnji pojam poštovanja prema treneru – što ponekad znači prihvaćanje njihovog autoriteta bez obzira na okolnosti.

Majka dječaka rekla je novinarima da se njegov ujak osjeća “užasno zbog onoga što se dogodilo”.

“Još se sjećam tog jutra kad sam ga vodila u školu”, rekla je njegova majka. “Okrenuo se i rekao:” Mama, zbogom.”, ispričala je. 

Istragom je utvrđeno da trener nije imao dozvolu za rad sa djecom. Video koji je snimao ujak objavljen je na društvenim mrežama i video platformama.