Dječija igrališta neophodno održavati na adekvatan način

fd igralista
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Radi promocije važnosti ispitivanja dječijih igrališta, te platforme za digitalizaciju održavanja, u Zenici je održana Konferencija o sigurnosti dječijih igrališta. Nažalost, prethodnih godina svjedočili smo čestim povredama na sportskim i terenima za igru, a u bliskoj prošlosti i sa smrtnim ishodom. U našoj zemlji ne postoji precizan zakonski okvir koji  definiše ko je nadležan za održavanje dječijih igrališta. 

Bez obzira na to što ne postoji precizan zakonski okvir koji definiše nadležnost u izgradnji, projektovanju i održavanju dječijih igrališta, jasno je definisano kakva treba biti sigurnost proizvoda koji se plasiraju na tržištu. 

“Zakon koji je temeljni zakon kako u EU tako i kod nas u BiH,  jer je kao takav preuzet. Što će reći da je svaki proizvođač, svaki ponuđač, svako ko iznosi na tržište bilo kakav proizvod ili  uslugu mora da iznosi na tržište samo ono što je sigurno i u skladu sa zahtjevima standarda i tehničkih propisa.”, rekao je Senad Pašalić, direktor Zeničke razvojne agencije ZEDA.

“Važno je spomenuti da smo mi  prvi proizvođač u BiH dječijih igrališta koji je uveo ovaj standard za sigurnost dječijih igrališta. Tako da skoro svaka sprava podvrgava procesu ispitivanja u akreditovanoj labaratoriji za ispitivanje dječijih igrališta LIND koja djeluje u okviru agencije ZEDA”, pojašnjava Naida Baručija, projekt menadžer Glovis doo Zenica.

Pored proizvodnje i montaže dječijih igrališta, firma GLOVIS vodeći računa o sigurnosti djece, unaprijedila je svoje poslovanje uvođenjem tehničkih rješenja poput linije za plastifikaciju metala, a osim u našoj zemlji proizvode i za zemlje Skandinavije. Dio projekta je i digitalizacija poslovanja  uvođenjem ERP sistema s ciljem promocije važnosti ispitivanja i održavanja dječijih igrališta. Projekat ukupne vrijednosti 276.000 maraka finansiran je 49,5 % sredstvima Evropske unije. Bez obzira na kvalitet koji garantuje proizvođač, za održavanje igrališta je zadužen investitor, odnsono naručilac.

“Ono što je dobra stvar jeste da mi ugovorenim poslovima zapravo imamo garantne rokove u kojima postoji taj dio koji se tiče održavanja. Nakon garantnih rokova taj dio preuzima grad Zenica”, rekla je Sumea Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika Zenice.

“Svako dječije igralište, sportski teren na neki način je mala tempirana bomba. Zato ako ga ne održavate onako kako treba da ga održavate, a to nije samo doći, nešto zavariti promjeniti dasku, koš ili gol itd ako ga ne održavate na adekvatan način,  a opet prema zahtjevima standarda onda imate problem”, dodaje Pašalić.

Dječija igrališta često su na meti vandala i vrlo brzo postanu mjesto okupljanja ovisnika i drugih društveno neprihvatljivih skupina. Digitalizacija i bolji nadzor su nužni. 

“Ovo sad trenutno igralište, ovo je sad malo novija varijanta. Prije je tu bilo igralište napuknuto i puknuto, mi tu nismo dali tad djeci da dolaze. Ovo su sad nova igrališta i koliko toliko su sigurna. Ali opet treba dijete da bude na oku, da ga posmatraš i da si tu stalno sa njim”, kaže Arnela.

Zbog vlastitog straha i prevencije povreda, roditelji djecu često sputavaju u igri. Ipak,  igra je nužna radi ukupnog razvoja djeteta, psiho – motoričkog, ali i kognitivnog. Zbog toga je vrlo važno stvoriti im sigurno okruženje da bi rasli i razvijali se.