Dječja terapeutkinja: “Nemojte koristiti povodac za djecu na ove načine”

U posljednje vrijeme smo počeli viđati i na ulicama Bosne i Hercegovine: u tržnim centrima, na ulicama ili tokom šetnje parkom, ali koliko su sigurni povodci za djecu?

“Kao stručnjak za dječju terapiju, smatram da ne uzrokuju nikakvu stvarnu psihološku štetu i da su naše snažne reakcije na njih više razlog kulturnih normi nego bilo kakvih stvarnih ili trajnih učinaka na djetetovu psihologiju”, rekla je terapeutkinja Brooke Sprowl za Romper te dodala:

“Od oskudnih istraživanja koja su provedena, niti jedno ne sugerira da dječji povodci uzrokuju fizičku ili psihičku štetu”.

Ljudi ponekad reagiraju burno na povodce jer smo navikli gledati pse na povodcu, a ne djecu.

“Da je držanje djece na povodcu kulturološki ustaljeno u praksu, mislim da niko ne bi imao tako snažnu reakciju na takvu pojavu”, dodaje Sprowl.

Dječja terapeutkinja Shelli Dry se slaže s tim, ali je dodala neka upozorenja, piše Index.

“Prva stvar koju treba razmotriti bila bi svrha povodca. Je li to potrebno zbog sigurnosti impulzivnog djeteta ili djeteta s posebnim potrebama? Kada je sigurnost najveća briga, ona bi trebala imati prioritet, ali, postoje smjernice koje treba slijediti”, objašnjava Dry.

“Upotreba povodca može biti učinkovita u održavanju sigurnosti mlađeg djeteta, ali kod djece u osnovnoj školi potrebno je razmotriti druge metode”, kaže ona.

Janice Robinson-Celeste, stručnjakinja za rano djetinjstvo, vlasnica vrtića i autorica knjiga o roditeljstvu se slaže s tim mišljenjem.

“Kao stručnjakinja za rano djetinjstvo i kao roditelj, koristila sam povodac za jedno od troje vlastite djece jer je bilo vrlo izazovno držati je na jednom mjestu”, kaže Robinson-Celeste.

“To je sigurnosna mjera opreza i često je neophodna. Radije bih da je na sigurnosnom pojasu nego da izleti na prometnu cestu ili siđe s mola u ocean”, rekla je Robinson-Celeste.

Dry objašnjava da roditelji nikada ne bi smjeli povlačiti dijete.

“To bi moglo dovesti do povreda”, kaže ona te dodaje:

“Opasnost kod povodca koji se veže za zapešće je da bi dijete moglo doživjeti nagli trzaj i povrijediti rame ili ruku. Sigurnije alternative povodcu za zapešće bili bi ruksaci s povodcem ili povodci koji se pričvršćuju oko djetetovog torza.”