DJEVOJČICA 9-TOG RAZREDA BOKSERIMA UDARALA DJEČAKE: “Trenira boks i Babina je mezimica”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Pročitatej potresnu ispovijest člana djevojčicine porodice koju je nažalost pretukla njega drugarica iz razreda. Riječ je o 9. razredu Osnovne škole “Safet beg Bašagić” u Brezi piše Crna-Hronika.

Nakon tragičnih dešavanja u susjednoj Srbiji, imam potrebu da objavim jedan audio snimak vršnjačkog nasilja, mobinga koje se desilo i dešava se nažalost svakodnevno i u našoj lijepoj BiH.

U ovom slučaju radnja se odvija u jednoj Osnovnoj školi u Brezi, tacnije u Mahali. Neću imenovati ni “djevojčicu” koja je vršila nasilje nad svojim drugarima iz razreda, niti ću imenovati dijete koje je žrtva nasilja i mobinga, čisto iz sigurnosnih razloga djeteta koje je žrtva i koje je moja rodbina, a inače bih rado javno objavila ime “djevojčice bokserke” koja je sve ali djevojčica ne.

Radi se o učenicima devetog razreda. Radi se o djevojčici koja trenira boks, ima osvojenih par medalja, fizički poprilično razvijenija od svojih vršnjaka.

Dana 17. maja, kao sto se može vidjeti na snimku, djevojčica na času tjelesnog odgoja ulazi u mušku svlačionicu i počinje da udara i maltretira jednog od dječaka. Jednima je bilo smiješno , jedni su bili uplašeni, jer znaju kakva je i niko joj ne smije ništa, jedni su snimali video klip koji su morali da izbrišu njenom naredbom.

Ali našao se jedan pametan dječak koji je glumio da igra igricu na telefonu i uspio napraviti audio snimak, koji je kasnije poslao žrtvi, a žrtva prenijela roditeljima.

Idealan i validan dokaz za daljnju istragu i poduzimanje potrebnih mjera i sankcija. Slučaj je prijavljen policiji, školskoj upravi na dalje razmatranje i odluku, a nije isključeno da slučaj ode i do suda.

Nadam se da će nadležni organi uraditi nešto općenito po pitanju vrsnjackog nasilja i mobinga, prije nego bude kasno i ne daj Bože ponovi se scenario iz Srbije.

Iako je učenica maloljetna, roditelji koji je očito podržavaju u ovom delinkventnom ponašaju mogu biti itekako pravno-krivično odgovorni. Da napomenem da je “djevojčica bokserka” babina mezimica 😡🥵, kojoj babo u komentaru ispod profilne slike ponosno piše da je najjača u BiH.

Bokserski klub u kojem ona trenira ( klub je iz Breze i neću ga imenovati) , je jednim dijelom također odgovoran. Zašto? Zato što svaka borilacka vještina treba da bude striktno upotrijebljena samo u samoodbrani i naravno u takmicarske svrhe.

Treneri očito ne uče djecu tome kako ne smiju i ne trebaju da prosipaju “silu” tamo gdje ne treba čak i ako je bilo verbalnog konflikta, a nije ga bilo jer se te djevojčice svi plaše, to se ne rješava boksom ili ti bilo kakvim fizičkim obračunom , nego se prijavi tamo gdje treba.

Zamislite , djevojčica deveti razred , a šta će tek biti u srednjoj školi i dalje. Strašno je to šta roditelji rade od djece, čemu ih uce i šta podržavaju. Podržavam da djeca treniraju borilačke vještine , treba da se znaju braniti po potrebi, ali ne i prosipati silu nad slabijim od sebe.

Pričajte sa svojom djecom , o problemima u i van škole , o njihovim potrebama , budite im podrška u pozitivnim stvarima, budite im motivacija za dobra djela, ali nikada i nikada podrška za ovakvo nasilničko ponašanje…

Podržite njihove želje, budite ponosni na njihove uspjehe, dajte im pohvale, budite im oslonac u teškim situacijama, ali NIKADA I NIKADA podrška za losa djela i nasilje.