Djevojčice od 10 godina se snimaju kao starlete: Psiholog tvrdi da roditelji ne vaspitavaju djecu

DjEVOJCICE OD 10 GODINA SE SNIMAJU KAO STARLETE 1 696x464 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Šta se dešava sa našom djecom i još važnije šta se dešava sa roditeljima u Srbiji, pitanje je koju su brojni sugrađani postavili nakon što se na Instagramu pojavio uznemirujući snimak djevojčica od desetak godina, koje u snimku uživo, tverkuju, uvijaju se i ponašaju kao da su starlete ili rijaliti zvijezde.

Branka Tišma, školski psiholog kaže za Kurir da je ovakvo ponašanje djevojčica odraz kulturološkog okvira, odnosno socijalnog miljea u kojem djeca odrastaju, a u kojem ne postoje valjane vrijednosti.

  • U našoj zemlji (op.a. Srbija) je ta neka šund kultura preuzela vođstvo, i kao da nema druge alternative. Glavni akteri na televiziji i u medijima su te neke zvijezde iz rijalitija, a ovo je posljedica toga. Djevojčice su u ovom primjeru same sebe izložile jednom svijetu kojem nisu dorasle da uđu, a to su odnosi među polovima, šarmiranje, nešto što ne priliči njihovim godinama… Ovo jeste odgovornost roditelja, ali i odgovornost svih nas – navodi naša sagovornica Kurira.

Djeca od 10 godina, kako ističe, bi umjesto što se snimaju na društvenim mrežama, pokušavajući da šarmiraju publiku, trebalo da se igraju nečeg drugog i u svom životu imaju neke druge sadržaje u skladu sa njihovim uzrastom i interesovanjem.

  • U ovom uzrastu su jako razvijene igre uloga i deca oponašaju sve ono što se dešava oko njih. Upravo ovakvi primjeri nam pokazuje kakva je naša realnost – objašnjava Tišma.

Ona kaže da roditelji treba da razgovaraju sa djecom i prate šta ona rade. Treba da provode vrijeme sa njima i ponude im neki drugi sadržaj.

  • Roditelji djece do 12 godina treba da imaju šifru za društvenu naloge koje njihove dijete koristi. Treba mnogo da razgovaraju sa njima. Djeci je, što često zaboravljamo, neophodno postaviti granice. Danas imamo situaciju da nas djeca ucenjuju. Kažu “ubiću se” i roditelji odustanu! Naša djeca, takođe, imaju pasivne načina druženja. Treba ih učiti kako da se druže, jer su to zaboravili. Oni ne znaju da se igraju. Treba ih okupljati, provocirati, pokrenutui tu drugu vrstu druženja. Treba zajedno otići u park, prošetati… – ističe Tišma i dodaje da djecu ne treba štiti ni od obaveza u porodici.
  • Djeca treba da budu zaposlena, jer tako upoznaju svoje tijelo, granice i mogućnosti, a neće imati previše slobodnog vremena. Sa djecom treba i pričati kako smo mi neke probleme rješavakli kada smo bili mali. Možda ne poslušaju uvijek, ali će o tome razmislti i možda promijeniti neki svoj stav – ističe Tišma i dodaje da se djeci ne može zabraniti da slušaju vulgarnu i skaradnu muziku, jer je ona svuda, ali im roditelji mogu pomoći da stvore zdrav odnos prema tome.
GODISNJICA
MARKETING