Djevojčici sa srcem na desnoj strani pandemija onemogućila liječenje

2 38
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Djevojčica Nazifa (14) iz dobojskog naselja Bukovičke Čivčije, koja je rođena sa srcem na desnoj strani, zbog koronavirusa ne može otići na redovnu kontrolu u Beograd. Osim ovog medicinskog fenomena, djevojčici su odmah po rođenju otkrivene i brojne druge anomalije, između ostalog, da joj nedostaje skoro cijelo desno plućno krilo i da će morati koristiti lijek “symbicort”, koji se može nabaviti samo u Srbiji i Hrvatskoj, a košta 50 eura.

Kako do lijeka

Prema riječima njenih roditelja, djevojčica je po rođenju odmah prebačena u Beograd na liječenje, gdje joj je spašen život. Potom je tamo svaka tri mjeseca išla na kontrolu, kasnije svakih šest mjeseci, sada jednom godišnje. Međutim, pandemija je i to zaustavila, pa sada Nazifa već drugu godinu nije bila na kontroli. Roditelji se boje da se nešto ne zakomplicira.

Nazifa mora koristiti lijekove
Nazifa mora koristiti lijekove

– Kad smo vidjeli da nam pandemija ne da nikuda i da nam ponestaje lijeka, dobre ljude smo pozvali putem društvenih mreža, zamolili za pomoć, rekli smo im šta nam nedostaje. Dobri ljudi su se odazvali, dobili smo nekoliko pakovanja lijeka, ali i drugu pomoć. Hvala svima, molimo Boga da korona ode, da i mi možemo dijete voditi na kontrole. Ne uzdamo se u vlasti ni ove u RS, ni u FBiH, samo u ljude – kaže djevojčicina majka Emina, koja i sama zbog nekoliko bolesti mjesečno izdvaja 100 KM za lijekove.

Kopa grobove

Porodica Ahmić živi od 300 maraka mjesečno koje dobiva otac djevojčice kao preživjeli logoraš te od njegove nadnice.

– Težak je život. Boli me desna ruka u kojoj je željezna šipka, zbog loma dok sam godinu bio u logorima Doboj, Manjača, Gradiška, Batkovići, Kula-Grad. Nema se posla, ali ja radim kad me neko pozove i za 30 maraka dnevno, kopam grobove kad neko umre. Obrađujem zemlju. Ništa mi nije teško, samo da našoj kćerki Nazifi bude bolje – kaže Redžo Ahmić.

Pomoć komšije

Ahmići imaju još jedno dijete, sina Muradifa, srednjoškolca. Njemu jedan komšija koji radi u Njemačkoj svakog mjeseca pošalje 65 maraka. Obećao je da će ga „stipendirati“ sve dok ne završi školu, a onda će ga odvesti kod sebe i zaposliti. Jedna žena iz Njemačke im je platila kravu koja samo što se nije otelila, druga iz Sarajeva im je dala dvije koze, pa sada imaju i četvero jarića, 40 koka nosilja. UNDP im je nedavno završio prizemlje kuće, pa je i Nazifa dobila sobicu, nedostaje joj samo peć.