Do 2025. BiH bi trebala biti očišćena od mina

Dva posto teritorija BiH još uvijek je zagađeno minama, a nova strategija deminiranja kaže da bi taj posao trebali završiti do 2025. godine.

Godišnja analiza protuminskih akcija Oružanih snaga BiH za 2018. godinu prezentirana je u srijedu na deminerskom radilištu “Koridor 5-c Mostar jug, Buna – 4 i 5”, u organizaciji Operativne komande Oružanih snaga BiH.

Predstavljeni su postignuti rezultati u procesu protuminskih akcija u protekloj godini, a prisutni su imali priliku vidjeti korištenje drona u novoj metodi izviđanja minsko-sumnjivih terena, kao i prikaz opreme koju koriste deminerske jedinice Oružanih snaga BiH.

Zamjenik načelnika zajedničkog štaba za operacije Oružanih snaga BiH, general major Ivica Jerkić u izjavi za novinare kazao je kako je ova aktivnost prilika da Oružane snage prezentiraju svoje aktivnosti, podsjetivši kako je deminiranje jedna od pet najvažnijih zadaća definiranih Zakonom o odbrani BiH.

– Dva posto teritorija BiH još uvijek je zagađeno minama, a nova strategija deminiranja kaže da bi taj posao trebali završiti do 2025. godine. Da bi se to dogodilo svi zajedno moramo raditi – kazao je Jerkić.

Događaju je prisustvovao i voditelj Izaslanstva Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji je kazao kako je BiH zemlja koja još uvijek ima najveći broj zaostalih mina, ali kako se radi na tome da do 2025. ona bude potpuno očišćena.

– Početkom ove godine usvojena je nova Strategija za deminiranje 2018.-2025. i zadovoljstvo mi je da će Evropska unija sa svoje strane pružiti podršku realizaciji ovih aktivnosti sa sredstvima od 10 miliona eura – kazao je Wigemark.

Istaknuo je kako ovakve aktivnosti, prije svega, daju doprinos unapređenju sigurnosti građana, ali se istovremeno utire put budućim značajnim infrastrukturnim projektima kao što je koridor 5-c.

Analizi protivminskih akcija prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Oružanih snaga BiH, civilnih struktura vlasti u BiH, vojno-diplomatski predstavnici u BiH i predstavnici deminerskih kompanija.

FENA

Prethodni članakPredstave BNP-a u Tuzli, Zavidovićima, Živinicama i Tešnju
Sljedeći članakU školskoj 2018/19 upisano 10 odsto više djece