Portal 072info

Do 2025. BiH bi trebala biti očišćena od mina

Dva posto teritorija BiH još uvijek je zagađeno minama, a nova strategija deminiranja kaže da bi taj posao trebali završiti do 2025. godine.

Godišnja analiza protuminskih akcija Oružanih snaga BiH za 2018. godinu prezentirana je u srijedu na deminerskom radilištu “Koridor 5-c Mostar jug, Buna – 4 i 5”, u organizaciji Operativne komande Oružanih snaga BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predstavljeni su postignuti rezultati u procesu protuminskih akcija u protekloj godini, a prisutni su imali priliku vidjeti korištenje drona u novoj metodi izviđanja minsko-sumnjivih terena, kao i prikaz opreme koju koriste deminerske jedinice Oružanih snaga BiH.

Zamjenik načelnika zajedničkog štaba za operacije Oružanih snaga BiH, general major Ivica Jerkić u izjavi za novinare kazao je kako je ova aktivnost prilika da Oružane snage prezentiraju svoje aktivnosti, podsjetivši kako je deminiranje jedna od pet najvažnijih zadaća definiranih Zakonom o odbrani BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Dva posto teritorija BiH još uvijek je zagađeno minama, a nova strategija deminiranja kaže da bi taj posao trebali završiti do 2025. godine. Da bi se to dogodilo svi zajedno moramo raditi – kazao je Jerkić.

Događaju je prisustvovao i voditelj Izaslanstva Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji je kazao kako je BiH zemlja koja još uvijek ima najveći broj zaostalih mina, ali kako se radi na tome da do 2025. ona bude potpuno očišćena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Početkom ove godine usvojena je nova Strategija za deminiranje 2018.-2025. i zadovoljstvo mi je da će Evropska unija sa svoje strane pružiti podršku realizaciji ovih aktivnosti sa sredstvima od 10 miliona eura – kazao je Wigemark.

Istaknuo je kako ovakve aktivnosti, prije svega, daju doprinos unapređenju sigurnosti građana, ali se istovremeno utire put budućim značajnim infrastrukturnim projektima kao što je koridor 5-c.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Analizi protivminskih akcija prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Oružanih snaga BiH, civilnih struktura vlasti u BiH, vojno-diplomatski predstavnici u BiH i predstavnici deminerskih kompanija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

FENA

Podijelite članak
  • 9
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME