Portal 072info

Do 21 sat u Hrvatsku ušlo devet hiljada migranata, a od početka krize gotovo 252 hiljada

 Trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 1.528 osoba, a i dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Srbije.

 Najveći broj istočnu granicu sa Srbijom prešao je na području Bapske, gdje priljev ne jenjava. Čim prijeđu hrvatsku granicu, hrvatska policija izbjeglice i migrante autobusima prevozi do prihvatnog centra u Opatovcu, a odatle se autobusima ili vlakovima odvoze prema zapadu i granici sa Slovenijom.  

 U subotu je u Hrvatsku ušlo 11.500 ljudi, što je najveći broj izbjeglica i migranata koji su u jednom danu ušlu u Hrvatsku u gotovo četrdeset dana izbjegličke krize.

 Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio je u nedjelju navečer u Opatovcu da bi 2. novembra prve izbjeglice i migranti mogli  ući u zimski tranzitni centar koji se gradi u Slavonskom Brodu, ukupnog kapaciteta za pet hiljada osoba.

 Slovenija očekuje rekordnih 15 hiljada migranata u jednom danu. Od subote do 18 sati u nedjelju  u Sloveniju je iz Hrvatske ušlo 9000 migranata, a do ponoći se očekuje njih još 6000 i taj novi rekord dolazaka ilegalnih migranata u 24 sata “prelazi sve granice razuma jer slovenski kapaciteti nisu neograničeni”, objavilo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

 Slovenski MUP izvijestio je u nedjelju poslije podne da je Hrvatska samo u zadnjih nekoliko sati poslala prema Sloveniji pet vlakova s izbjeglicama, a oko hiljadu ljudi na granicu je dovezeno autobusima.

Fena

Podijelite članak