3a4174aa885c264d7eaf92f15c0e7002
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 11, 2021 @ 16:25
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH upućene su kritike prema Federalnom ministarstvu finansija jer Federacija godišnje uplaćuje tri puta više indirektnih poreza od RS-a. Pojedini zastupnici tvrde da zbog postojeće raspodjele prihoda od indirektnih poreza Federacija godišnje gubi oko 400 miliona KM.

NER FIT

U Federalnom ministarstvu finansija smo zatražili pojašnjenje.

Za državne institucije ide 780 miliona KM

Naime, i ranije su zastupnici ukazivali da je sadašnja raspodjela prihoda od indirektnih poreza nepravedna jer Federacija raspodjelom dobije 64,26 posto, a uplati 76 posto. Da se RS-u dijeli 32,19 posto, a da ovaj entitet prikupi 22 posto, te da Brčko distrikt prikupi 1,8 posto, a dobije 3,55 posto.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Ministarstvo u okviru svojih redovnih aktivnosti prati primjenu zakona i općih akata koji se odnose na indirektno oporezivanje, na način da redovno prati i analizira, između ostalog, i podatke o uplatama i podatke o krajnjoj potrošnji na osnovu kojih se vrši raspodjela između entiteta. Sve to u funkciji zakonite i pravedne raspodjele indirektnih poreza i ostvarenja većih prihoda. Generalno, Federacija BiH kao veći geografski i ekonomski prostor uplaćuje više prihoda od indirektnih poreza (oko 2/3 prihoda) i od RS-a i od Brčko Distrikta, u ukupnom konsolidiranom prihodu od indirektnih poreza BiH – kažu u Federalnom ministarstvu finansija i dodaju:

– Međutim, kod raspodjele prihoda od indirektnih poreza, iz ukupnog uplaćenog prihoda oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, finansiraju se državne institucije. Zatim, prema zakonima o indirektnom oporezivanju Brčko Distrikt BiH ima zagarantovano minimalno učešće u raspodjeli od 3,55 posto neovisno koliko prikupi javnih prihoda, a naposljetku preostali dio prihoda dijeli se prema krajnjoj potrošnji entiteta. Od dijela koji se izdvaja za državne institucije (na godišnjem nivou 780 miliona KM) kao i dijela za Brčko Distrikt, oko 2/3 uzima se od krajnje potrošnje koja pripada Federaciji BiH, a 1/3 od RS-a.

Objasnili su da li se može mijenjati procenat raspodjele od indirektnih poreza.

Raspodjela uređena državnim zakonima

– Izmjena politike indirektnog oporezivanja zahtijeva saglasnost i konsenzus entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, u smjeru izmjena zakona u nadležnosti države Bosne i Hercegovine. Jer raspodjela prihoda od
indirektnog oporezivanje unutar Bosne i Hercegovine, između entiteta i Brčko Distrikta, uređena je zakonima i propisima na nivou države Bosne i Hercegovine, te je za njihovo donošenje i izmjene nadležna Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, a ne Parlament Federacije BiH – objasnili su nam u Ministarstvu finansija FBiH.

LIDER