Portal 072info

Do milion gostiju godišnje: Neum se priprema za ovogodišnju turističku sezonu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Neumu, jedinom bh. gradu na obali Jadranskog mora, nakon veoma uspješne prošlogodišnje turističke sezone, počele su pripreme i za ovu. Mirni gradić na jugu zemlje polako se priprema za dolazak velikog broja turista iz svih dijelova BiH i svijeta.

 

Iz godine u godinu u Neum dolaze gosti iz Austrije, Njemačke, Francuske, Japana, Koreje i drugih zemalja, ali polovinu posjetilaca u jeku turističke sezone čine gosti iz BiH. Broj gostiju je u porastu iz godine u godinu, a iz Općine Neum nadaju se da će ovaj trend biti nastavljen i narednih godina. Za sada je mirno u ovom bh. gradiću koji u ljetnoj sezoni posjeti i do milion gostiju. Neki hoteli su već sada, u aprilu, puni gostiju koji su tu zbog poslovnih obaveza. Još uvijek nema onih koji bi se odvažili i otvorili sezonu kupanja u hladnom Jadranu. Većina objekata uz obalu je zatvorena. 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Načelnik Neuma Živko Matuško u razgovoru za Anadolu Agency (AA) podsjetio je da je prošlogodišnja turistička sezona ocijenjena kao jedna od najuspješnijih u posljednjih nekoliko godina.

“Mi s optimizmom očekujemo novu sezonu i nadamo se još boljim rezultatima. Iz godine u godinu bilježimo porast gostiju i turista, a hotelski kapaciteti najviše su popunjeni stranim gostima. U apartmanima i sobama u privatnim smještajima također su popunjeni stranim, ali i domaćim gostima. S obzirom na uspješnu prošlogodišnju turističku sezonu mi očekujemo da će turistička sezona 2016. biti još uspješnija. Prema tome imamo plan i program priprema za ovu sezonu za koju se nadamo da je već počela”, istakao je Matuško za AA.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Prethodnih godina nastojali su produžiti pred i postsezonu i, kako je kazao, uspjeli su u tome jer su već sada, u aprilu, dosta popunjeni smještajni kapaciteti u ovom primorskom bh. gradu.

“Pola je stranih, pola domaćih gostiju. Dolaze nam gosti iz inostranstva Austrijanci, Nijemci, Francuzi, Japanci, Korejci ali i domaći. Međutim, podrazumijeva se da je maltene pa pola gostiju iz BiH. Ponuda je proširena pogotovo u smještaju”, ispričao je Matuško.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Pripreme za predstojeću turističku sezonu su u toku i svako ima svoje zadaće koje treba uraditi. 

“Osim općinskih djelatnika puno pomažu i turistički djelatnici kako bi ta sezona bila što bolja. Nadamo se da će to ove godine tako i biti. Kada su pripreme u pitanju, najvažnije je uređenje grada, čišćenje mora i obale, nasipanje plaža, radovi na sanaciji vodosnadbijevanja, kao i kanalizacionog sistema”, pojasnio je Matuško.

Općina Neum u posljednje vrijeme bilježi brojne rezultate u mnogim projektima, a sudjeluje i u brojnim projektima kao što je prekogranična saradnja sa Zadrom, Mostarom…

Većina će reći da Neum služi kao neka vrsta tranzita prema Dubrovniku i drugim hrvatskim gradovima, međutim, Matuško je mišljenja da je “Neum dokazao da to nije tako”.

“Vidimo kako je bila uspješna 2015. sezona. Neum je bio jedno od najpopunjenijih mjesta na Jadranu. Dosta gostiju ostaje u Neumu”, ispričao je Matuško.

Prema njegovim riječima, ima i onih koji odu do Dubrovnika i Korčule ali se opet vraćaju u Neum. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Broj gostiju je puno veći nego što se to prikazuje. Znamo da u Neumu svaki dan boravi, u julu i augustu, do 15.000 gostiju. Osnivanjem Turističke lokalne zajednice mislim da ćemo imati pravi pokazatelj. U toku turističke sezone, od 15. juna do 15. septembra, u Neumu boravi i do milion gostiju”, pojasnio je Matuško. 

Prije rata je, kako je kazao, bilo oko 900.000 gostiju, međutim, sada u Neumu postoji veći broj smještajnih kapaciteta, apartmana i soba. 

Matuško je izrazio je nadu da će turistička sezona i ove godine biti produžena. 

“Možemo praktično reći da je sezona počela. Dokazano je da se turistička sezona u Neumu poboljšava iz godine u godinu, a naročito tome treba da pridonese izgradnja puta prema unutrašnjosti kao i devastirani objekti kojih je sve manje, a koji nam smetaju jer nije lijepo vidjeti devastirane objekte u centru grada”, poručio je Matuško. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za Neum se uvijek veže i izgradnja Pelješkog mosta koji je važan Hrvatskoj jer bi se njegovom izgradnjom uspostavila čvrsta cestovna veza između svih dijelova hrvatskog teritorija. Dubrovačko-neretvanska županija povezala bi se s ostatkom hrvatskog teritorija što bi bitno doprinijelo razvoju Dubrovnika, poluotoka Pelješca i cijele najjužnije hrvatske županije, dakle, njime bi u potpunosti bio povezan hrvatski teritorij, prekinut Bosnom i Hercegovinom.

Izgradnja mosta počela je 2007. i trebala je biti završena 2015. godine, ali je prekinuta 2012. Most koji spaja kopno i Pelješac trebao bi biti dug 2.347 metara, širok 15 metara, a visok 55 metara. Gradnja bi trajala tri godine, a koštao bi oko 200 miliona eura.

“Što se tiče Pelješkog mosta on neće ništa utjecati na razvoj turizma u Neumu. On će biti atrakcija za Neum i otok Klek. Mislim da ljudi koji žele u Neum uvijek će i dolaziti. Što se tiče Neuma, mislim da Pelješki most ne smeta Neumu niti turizmu u ovom gradu”, poručio je Matuško. 

Općina Neum broji 5.000 stanovnika, a grad 3.500. Ti stanovnici su u Neumu tokom cijele godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6