Do sada identifikovano 61 tijelo za ukop u Potočarima

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

U Identifikacijskom projektu “Podrinje” u Tuzli nastavljene su identifikacije žrtava podrinjskog genocida, javlja Anadolu Agency. Doktor Rifat Kešetović, specijalist sudske medicine, kazao je da su do danas identifikovani posmrtni ostaci 61 žrtve, ali i da bi do dženaze u Potočarima 11. jula taj broj mogao biti veći.

Članovi porodica su danas potvrdili identifikaciju šest žrtava koje su pronađene u masovnim grobnicama u Zelenom Jadru, Kamenici i Pusmulićima.

“Do danas je ukupno identifikovana 61 žrtva. Njihove porodice su dale suglasnost za ukop u Potočarima”, kazao je Kešetović, dodavši da će identifikacije biti nastavljene i u narednom periodu, prenosi BIRN.

Među porodicama koje su potvrdile identifikaciju žrtava, bila je i Naza Bećirović iz naselja Hrnčići (Općina Bratunac). Identifikovala je muža Omera, koji je ubijen u julu 1995. godine nakon pada Srebrenice.

“Do 1993. godine smo bili u Konjević Polju i Cerskoj. Nakon pada ovih naselja otišli smo u Srebrenicu, gdje smo bili dvije i po godine. U julu smo razdvojeni. Sa četvero djece sam prebačena prema Tuzli. Muž nije uspio prijeći na slobodnu teritoriju”, kazala je Bećirović.

Ona se odlučila za ukop, iako ostaci njenog muža Omera nisu kompletni. Tokom potpisivanja dokumenta kojim se potvrđuje identifikacija, Kešetović je pojasnio da, ako se pronađu ostali dijelovi, može se izvršiti reekshumacija.

Pored Omera Bećirovića, danas su identifikovani: Rasim Omerović, Hašim Mehmedović, Nurif Mehmedović, Muharem Muminović i Sakib Hasanović.

072INFO TV