Do sada stigle 1.864 vakcine

3 21
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Na sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle razgovarano je o epidemiološkoj situaciji i planu vakcinacije u Tuzli. Direktor Doma zdravlja Suad Bijedić govorio je o procesu vakcinacije koji je započeo prema preporukama Ministarstva zdravstva TK, odnosno Zavoda za javno zdravstvo TK.

Određeni punktovi

Određeni su punktovi na kojima će se obavljati vakcinacija, a to su sjedište Doma zdravlja, ambulante Mikrostanica, Husino, Solina, Bukinje i prostorije Mjesne zajednice u Slavinovićima.

– Do sada su vakcinisana 434 uposlenika Doma zdravlja Tuzla, 101 korisnik i 29 uposlenika JU Dom penzionera Tuzla te oko 90 osoba iz privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih domova za starije osobe. Trenutno se, prema preporukama, vakcinišu osobe starije od 75 godina. S jučerašnjim danom vakcinisano je ukupno 250 građana, a vakcinacija se nastavlja i tokom naredna dva dana te se očekuje da će ukupno biti vakcinisano oko 860 građana i građanki – naveo je Bijedić.

On je izrazio zabrinutost zbog toga što apotekarska i farmaceutska djelatnost nisu određene kao prioritet jer su one zbog protoka ljudi izložene velikom riziku od zaraze. Grad Tuzla je do sada dobio ukupno 1.864 vakcine za Dom zdravlja Tuzla i navedene ustanove.

Mobilna ekipa

– Dom zdravlja posjeduje i mobilnu ekipu za vakcinaciju za osobe koje se nalaze na kućnom liječenju te je cilj da se u kraćem periodu vakciniše 50.000 građana kako bi se stvorio kolektivni imunitet i kako bi građani relativno mirni ušli u naredni zimski period. Jako je važno istaći da se i oni koji su neosigurani i nisu registrirani u timove porodične medicine mogu prijaviti putem telefona i bit će raspoređeni u najbližoj ambulanti, odnosno mjesnoj zajednici – pojasnio je Bijedić.