Goran Čerkez: Samoizolacija do 30. maja, još se razmatraju uslovi za ulazak u BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje i član Kriznog štaba Federanog ministarstva zdravstva kazao je da je u 24 sata testirano 900 uzoraka od čega je 5 pozitivno na Covid 19. Novi slučajevi zabilježeni su u TK, ZDK, i KS.

“Do sada je testirano 30.712 osoba od čega je 1.009 osoba pozitivno. Oporavljeno je 848 pacijenta, u FBiH su 124 pozitivna odnosno aktivna slučaja. U RS 541 slučaj. Stanje u BiH je pod kontrolom, epidemiološka situacija je stabilna. U FBiH je 25 pacijenata u bolnici i nijedan nije životno ugrožen”, kazao je Čerkez.

On je istakao da će početkom 6. mjeseca omogućiti ulazak u BiH, a još uvijek se raspravlja koje će mjere biti.

“Da li će biti iste mjere za sve zemlje iz EU ili ćemo imati posebno po zemljama. Nije isto kad neko ulazi iz Italije ili neke zemlje gdje je stanje normalizirano. Do 30. maja ostaju mjere samoizolacije, smatramo da su još uvijek jako potrebne i dale su rezultate. To će nam dati jednu garanciju da u taj ljetni period ulazimo pod kontrolom”, kazao je Čerkez.

Dodao je da komercijalno testiranje uskoro počinje u ovlaštenim medicinskim ustanovama.

“Još je nejasno koje zemlje još traže PCR testove. Neke su ukinule neke traže”.

Generalno možemo biti zadovoljni situacijom, ali ovo nije posljedica slučajnosti nego vrlo organiziranog djelovanja.

“Mislimo da je svijest ljudi dovoljno razvijena, važno je pridržavanje mjera, pa se nadamo da ćemo imati stabilno ljeto”, kazao je Čerkez.

Fokus.ba