AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje, odgovorio je na pitanje 072info kada će početi s radom nargila barovi u našoj zemlji, posebno uzme li se u obzir da su neki povlašteni, odnosno da u pojedinim gradovima oni, uprkos zabrani, rade, dok oni odgovorni, ipak, poštuju naredbu i čekaju da im se omogući rad. Također, odgovorni vlasnici nargila barova predlažu da koriste jednokratna crijeva u cilju zaštite od pandemije.

-Pozivam inspekcije i sve one koji su odgovorni da prate realizaciju mjera, odnosno provođenje mjera koje je izrekao Štab civilne zaštite. Mislim da je jako važno da ne dovodimo u različite položaje osobe koje rade u ugostiteljstvu. Nije samo pitanje nastavaka, odnosno jednokratnog crijeva, nego je pitanje štetnosti nargila i problema koje stvaraju po pluća i organizam koji je vrlo osjetljiv prilikom obolijevanja od koronavirusa.

Pokušavamo, jednostavno, da održimo fizičko stanje naših građana na nivou, da im to ne bude jedna otežavajuća okolnost ako obole od Covida. Svi ti kafići koji imaju šiše, zamolio bih i apelirao da shvate ovu situaciju vrlo ozbiljno, da nam pomognu. Nije upitno da oni mogu raditi kao kafe barovi, ali treba da se uzdržimo u ovom narednom periodu, takoreći svi zajedno, i pokušamo provesti mjere.

Razmatrali smo to, očitovat ćemo se po pitanju nargila u par navrata, te objasniti posljedice koje ima konzumacija takve vrste proizvoda – kazao je Čerkez za 072info, koji nije mogao precizirati kada bi i ova djelatnost mogla početi sa radom, a sudeći po naprijed navedenom to se u skorijem periodu neće dogoditi.

Podsjetimo, samo na području Zenice registrirano je 13 nargila barova, a svaki od njih upošljava minimalno četiri radnika, neki imaju i šest, kojima je sada onemogućen rad.