Dobrodošli u grad bez semafora

Podijelite vijest

Zenica je u ovim kriznim godinama drugog desetljeća 21. vijeka grad koji se svim silama upire da promijeni svoj izgled, olakša život građanima, a kod posjetilaca stvori osjećaj da je sve ovdje na dohvat ruke, pozorište, multipleks kino, muzej, srednjevjekovni spomenici, sportska borilišta, bazeni, gradska okupljališta ali i privredne zone, kvalitetna infrastruktura i saobraćajnice. Sve to je smješteno unutar prostora koji se bez napora može obići pješice, sve to u gradu koji u samom središtu ima zelenu oazu Kamberovića polja gdje šeta i sastaje se staro i mlado i koju su, na sreću, generacije Zeničana uspjele sačuvati za sebe i one što tek dolaze.

Kada se drugdje tuli i žalopoji o zlehudoj sudbini našega kraja i silama što se zavjeriše pa nam ne daju napretka, Zenica je odlučila boriti se sama i krenuti drugačijom stazom. Na taj put izgradnje krenulo se hrabro i pošteno gradeći snove generacijama nedosanjane. Ta je borba donijela ploda pa nas sad zovu grad s najboljom sportskom infrastrukturom, uskoro ćemo biti i prvi grad bez semafora, a prije nekoliko godina bili smo grad koji gradi kuće historijskog pamćenja. To su nove odrednice moderne Zenice koja se opire stereotipima i na temeljima starog socijalističkog naselja uokvirenog teškom industrijom i kaznionom gradi nove paradigme inovativnih rješenja kako bi građanima pružila sve ono što jedan moderan grad treba da pruža svojim stanovnicima.

Ima još dosta toga što valja napraviti. Nije gradska uprava idealna, niti su idealni uslovi u kojima živimo. Jedan završeni projekat otvara pet novih, a mogućnosti su puno manje od želja. Kako god da se stvari budu razvijale u narednim godinama, sasvim je očito da je put saradnje sa građanima, otvorenog i poštenog upravljanja javnim sredstvima i ulaganja u poboljšanje opće infrastrukture najbolji način da se nosimo sa izazovima ekonomske krize. Zenica želi u saradnji sa građanima rješavati najnužnije probleme i zato je gradska uprava otvorila više kanala međusobne komunikacije putem kojih se daju korisni prijedlozi, ali i upućuju kritike i primjedbe.

Ovo je grad svih njegovih građana i svi imaju pravo i obavezu učestvovati u njegovoj izgradnji. To ja naša zajednička kuća kojom, istina, upravlja gradska vlast, ali ideje i smjernice za njenu dogradnju i uljepšavanje dolaze od samih ukućana, građana Zenice.

Ključni problem na koji se ovih godina ukazuje je nezaposlenost, pogotovo kod mladih ljudi. Gradska vlast na tom polju ima jasnu ulogu: obezbijediti uslove, infrastrukturu, prostorne pogodnosti i planske dokumente koji idu na ruku potencijalnim ulagačima. Sve što aktuelna uprava radi ima, između ostalog, i taj cilj.

S druge strane, svaki pojedinac mora hrabro stupiti na tržište rada i uraditi sve što može da tamo pronađe vlastito mjesto. Ovo je vrijeme lične inicijative i bespoštedne borbe za svako novo radno mjesto. Mladima se ne može pomoći praznim obećanjima nego iskrenom i jasnom rječju. Stvaranje radnog mjesta traži inicijativu, a ona je kćerka smionosti i nepristajanja na učmalost. Naša obaveza je olakšati administrativni put ka novom zapošljavanju, a obaveza svakog pojedinca da upregne sve umne i fizičke snage da postane aktivnim učesnikom tržišta rada. Samo tako ćemo riješiti ovaj problem koji potresa ne samo naš grad i našu zemlju, nego mnoge druge, puno razvijenije države Evrope i svijeta. 

Pozivamo još jednom sve misleće i dobronamjerne ljude kojima je stalo do ovog grada da se uključe u projekte kojima se grad Zenica pozicionira kao jedna od najnaprednijih sredina u Bosni i Hercegovini. Građevinske mašine u samom centru grada gdje niče moderna Glavna gradska magistrala mogu biti simbol tog zajedničkog poduhvata, određujuća slika grada koji ne miruje i ne miri se sa onim što mu drugi namisle. Ovo je naša kuća i avlija. Kako budemo uređivali našu kuću i okućnicu takvim će nas vidjeti i naši i tuđinci.

Zenica.ba