Doček Nove godine: Ugostitelji razmišljaju da (ne)organizuju proslavu

goran cerkez 2
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Epidemiološka situacija u Federaciji BiH je stabilna i dalje se stabilizuje. Važno je da se svako pridržava mjera iz razloga što je puno rizika. Nova godina, slavlja, sve nosi svoje rizike, naglašava za Oslobođenje dr. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje, te podsjeća na to da je veliki broj ljudi došao iz inostranstva pa je mogućnost unošenja omikrona visoka.

– Trebamo se svi maksimalno savjesno ponašati. Inspekcije i ostali treba da rade svoj dio posla. Kantoni će donijeti mjere za Novu godinu na osnovu epidemiološke situacije. Imaju instrumente za njihovo provođenje, imaju mjere za izračunavanje nivoa prenosa virusa unutar zajednica i na osnovu toga postupaju, zaključio je dr. Čerkez.

Organizacija novogodišnjeg dočeka u ugostiteljskim objektima zbog naredbi i mjera kriznih štabova i dalje je upitna, jer kako kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja/Udruge hotelijera i restoratera u BiH, na koji način to organizovati kada je sedam kvadrata određeno za jednog gosta.

– Ne isplati se to za manje objekte, možda veći objekti i hoteli koji imaju petsto do hiljadu kvadrata mogu. Međutim, objekti do 100-200 kvadrata, neka je 200 kvadrata, to je 30 gostiju. Zar vam se isplati muziku angažovati, osoblje i ostalo? Ugostiteljsko-turistička branša drugu godinu je na koljenima, uz sve te mjere, naglašava Hadžić i dodaje da će cijenu mjera platiti grad Sarajevo, “jer samo se ovdje kontroliše i sankcioniše”.

Prema naredbama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK-a, izdata su konkretna uputstva kako sve regulisati.

– Dopustili smo i veći broj gostiju, na otvorenom i zatvorenim prostorima, uz stimulativnu mjeru VPT, koju dugo uspješno primjenjujemo u ZDK-u. Složit ćemo se da kontrola provođenja mjera nije nadležnost Kriznog štaba, ali zahvaljujući dobroj suradnji sa inspekcijskim i policijskim strukturama, ne sumnjam da će sve proteći u najboljem redu, kaže za Oslobođenje dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK-a.