Dodatak za Chrome otkrit će što sve Facebook zna o vama

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Sve naše radnje na Facebooku, ali i drugim stranicama Facebook koristi da bi izgradio bolju sliku o vama i ponudio vam oglase. Dodatak za Chrome otkrit će što sve oni misle ovama.

Facebook o nama prikuplja goleme količine podataka, a uz pomoć male ekstenzije za Google Chrome možete vidjeti što sve znaju ovama. Njihov sustav za oglašavanje koristi sve te informacije uglavnom kako bi vam prikazali oglase za koje misle da će biti uspješni ili korisni, a zahvaljujući tim algoritmima Facebook je i postao toliko uspješan – no oni uglavnom ostaju skriveni. 

 

Profile o vama grade iz ogromnog seta različitih podataka. Mogu pratiti ako ste lajkali neki status i zaključiti sviđa li vam se neki film. Fotografija iz nekog kafića, pjesma koju ste podijelii, komentar na članku o uređenju doma ili promjena statusa veze – sve su to dijelići informacija koje im pomažu da slože bolju sliku o vama. Ti podaci ne dolaze nužno samo s Facebooka. Like gumbi su gotovo na svakoj stranici na internetu i mogu pratiti što ste gledali, a Facebook koristi Instagram i WhatsApp koji su u njihovom vlasništvu kako bi obogatili bazu podataka, prenosi Independent.

No, ProPublica piše i da ne dolazi sve to nužno samo od interakcije s Facebookom. Kako navode, Facebook “kupuje podatke o korisnicima”, njihovim kreditima, vozilima, navikama oko kupovanja od tvrtki koje se bave prikupljanjem tih informacija. Zbog toga su i napravili Chrome ekstenziju koja omogućuje da vidite što sve Facebook zna o vama.